Lyt til artiklen:

Myndigheder reagerede ikke: Kendte til virusmutationer i mink i en måned inden

00:00
Hastighed: ???x
01:25

Abonnementsartikel

Myndighederne viste i en måned, inden aflivningerne af mink begyndte, at virussen muterede i mink.

Myndighederne vidste i en måned, inden der blev reageret, at Covid-19 muterer i mink, og en vaccine derfor kan have ringere effekt.

Fødevareminister Mogens Jensen blev først underrettet sent i forløbet. Men herefter gik der flere uger, før han reagerede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Dagbladet Information, som på baggrund af en aktindsigt i risikovurderinger, som Statens Serum Institut (SSI) og Københavns Universitet løbende har sendt til Fødevarestyrelsen, kan kortlægge forløbet.

4. september, da smitten kun havde spredt sig til seks minkfarme, opdagede man en mutation. Ministeren blev først orienteret 23. september. 1. oktober indkaldte han til pressemøde og annoncerede, at minkbesætninger nu skulle aflives.

Professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos mener, at myndighederne har reageret for langsomt på deres viden.

- Tidsfaktoren er afgørende. Det er, som om man ikke rigtig har forstået, at smitsomme sygdomme breder sig med et tempo, de selv bestemmer. Smitten ligger ikke stille, mens vi diskuterer, hvad vi skal gøre ved den.

Beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove fortæller til avisen, at man faktisk har reageret hurtigt, og det slet ikke er Fødevarestyrelsens opgave at advare om human sundhed.