Abonnementsartikel

I et læserbrev sætter næstformanden i Jammerbugt Vanløbslaug og medlem af BL, Carsten Søborg, fokus på grødeøer og sandbankers indflydelse på vandspejlshøjden i Gudenåen.

Ingeniørfirmaet Orbicon har på bestilling fra Randers Kommune den 17. februar 2017 afleveret en rapport om grødeøer og sandbankers indflydelse på vandspejlshøjden i Gudenåen opstrøms disse grødeøer - der ligger tæt på motorvejsbroen få km fra Randers Havn.

Grødeøerne er et resultat af manglende vedligeholdelse af Gudenåen, som Randers Kommune ifølge vandløbsloven skulle have foretaget for mange år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Orbicons rapport konkluderer, at vandstanden kun vil kunne sænkes med 5 til 10 cm opstrøms grødeøerne på baggrund af beregninger udført med deres vandløbsmodel.

En model, der ikke fortæller Randers Kommune, hvilket potentiale der er for at opnå en forbedret vandafstrømning i Gudenåen!

Dette kan dokumenteres med udgangspunkt i Ryaa, der løber ud i Limfjorden.

Forholdene i Ryaa og i Gudenåen ligner nedstrøms hinanden på mange punkter. Forhold, der ikke kommer til udtryk i Orbicons notat til Randers Kommune.

I notatet til Randers Kommune kan man f.eks. se, at Orbicon med deres model accepterer en forskel i vandstanden i august måned på over 1 m fra Randers Havn og 6-7 km opstrøms i Gudenåen ved normal vandføring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Ryaa er den tilsvarende vandstandsforskel i august måned kun på 15-30 cm fra udløbet i Limfjorden og 12 km opstrøms i et vandløb, der er uden sandbanker og grødeøer.

Randers Kommune undlader at rense Gudenåen op, fordi Orbicon vildleder kommunen, så den tror, at en indsats ikke har særlig stor virkning på vandspejlshøjden i Gudenåen.

Det er en meget alvorlig fejltagelse.