Vandløbsloven sikrer, at vandføringsevnen i et vandløb ikke må forringes i den grødefri vinterperiode. Alligevel er vandføringsevnen forringet i Gudenåen siden år 2000 også i den grødefri vinterperiode. Det er sket med et bevidst indgreb fra vandløbsmyndighedernes side. Gudenåen er Danmarks største vandløb, derfor har det og har haft omfattende konsekvenser for beboerne langs vandløbet, som vi alle har set i TV. Fordi det er sket med et indgreb fra myndighedernes side, har lodsejerne, der oplever ødelæggende oversvømmelser, krav på erstatning.

Forklaringen er teknisk og derfor både svært at opdage og svær at forstå.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det drejer sig om vandløbets Manningstal.

Orbicon, der tidligere hørte under Hedeselskabet, har siden 1974 målt og kontrolleret Gudenåens Manningstal ved hjælp af vandstandsmålere. Manningstallet har hele tiden været over 30. Men i år 2000 satte man alligevel Manningstallet til 24 i et tillæg til det dengang nye vandløbsregulativ. Godt gemt så ingen bemærkede det. Det har betydet både dårligere oprensning og dårligere vandføringsevne og derfor en vandstandsstigning på ikke mindre end 25 til 30 cm i grødefri vintertilstand. Det er ikke så lidt - og netop vandføringsevnen må jo ikke forringes hverken ifølge loven eller ifølge vandløbsregulativet fra år 2000.

Manningtallet er populært sagt hvor meget modstand, vandet må møde i et vandløb. Jo højere Manningtal - jo glattere et vandløb. Jo lavere Manningtal - jo mere modstand. Siden år 2000 har Manningtallet i regulativet altså været sat lavere, end det var tidligere. Konsekvenserne viser sig nu efter nogle år med dårligere og dårligere oprensning og dermed dårligere gennemstrømning. Det har i dette efterår med de meget store nedbørsmængder vist sig at have meget store følger. Derfor må de, der vedtog at sænke Manningstallet, stilles til ansvar og derefter må der udbetales erstatning til de lodsejere, der har lidt skade.

Store vandløb som Gudenåen må ifølge vandløbsloven opføre sig dynamisk, dvs. de kan grave i den ene eller anden side. Men vandføringsevnen må ikke forringes - men der er, efter år 2000-regulativets bevidste handling, sket en markant forringelse af vandføringsevnen i Gudenåen. Derfor skal der udbetales erstatning.