Abonnementsartikel

Ny pjece fra Danske Kartofler sætter fokus på, at kartofler er en af de danske fødevarer med lavest klimapåvirkning .

Vil du spise klimavenligt, skal der kartofler på tallerkenen, skriver brancheorganisationen Danske Kartofler i en pressemeddelelse. Kartofler er nemlig en af de mest klimavenlige fødevarer, du kan spise.

Det fremhæver Danske Kartofler, der i den nye pjece "Vi kalder den klimakartoflen" sætter fokus på, at kartofler er et godt valg, hvis man vil være mæt med et lavt klimaaftryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kartofler er en af de dansk producerede fødevarer, der har den laveste klimapåvirkning, viser beregninger fra tænketanken Concito. Som kartoffelavler glæder det mig rigtigt meget, at vi som landmænd kan producere fødevarer, som ligger helt i bund, når det gælder klimapåvirkningen, siger Carl Heiselberg, Vojens, formand for Danske Kartofler.

Mens dansk producerede kartofler har en gennemsnitlig udledning på 0,2 kg CO2e per kg fødevare, har rugbrød 0,8, pasta 1,2, grisekød 4,6 og oksekød 13,9 kg.

CO2 er betegnelse for den samlede klimapåvirkning omregnet til CO2, heri indregnet andre drivhusgasser end CO2.

Kartoflerne klarer sig rigtigt godt over for blandt andet ris og pasta, som ofte er alternativer til kartoflerne. Et kg ris har samme klimabelastning som 16 kg kartofler, og et kg pasta belaster klimaet lige så meget som seks kg kartofler.

Det lave klimaaftryk fra kartofler overrasker ikke Carl Heiselberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kartofler er først og fremmest klimavenlige, fordi de har et højt udbytte per hektar i forhold til andre afgrøder. Derved får man mere mad for den CO2-udledning, der kommer ved at passe marken, siger Carl Heiselberg og tilføjer:

- Hvis man vil spise klimavenligt, er det bedst at vælge lokalt producerede fødevarer, også når det gælder kartofler. Transport udleder CO2, og derfor er det bedst at begrænse transport af fødevarer mest muligt.

Pjecen er et led i Danske Kartoflers aktiviteter for at øge forbrugernes kendskab til kartoflernes gode egenskaber og supplerer blandt andet facebooksiden Danske Kartofler.