Abonnementsartikel

Afgrødekommentar: Trump forventer at fortsætte samtalerne med Kina, og han forventer stadig, at Kina besøger USA til september.

Den gode stemning i hvedemarkedet frem mod mandagens lukning, var i går atter erstattet af pessimisme med generelle prisfald til følge. På den europæiske kornbørs Matif kunne december terminen på møllehvede således inkassere et fald på to EUR/ton, hvilket bragte prisen til de laveste niveauer siden midten af maj. På det internationale scene kunne markederne se Egypten på banen med et større hvedekøb på 415.000 ton med levering tidlig i september, og hvor sælgerne ikke overraskende skulle findes blandt landene omkring Sortehavet, med Rusland, Ukraine og Rumænien som modparter til handlen, skriver Jyske Markets.

Egypten endte med at betale en FOB pris på 202,60 USD/ton, hvilket var marginalt højere end ved deres sidste tender i slutningen af juli. For afgrødemarkederne er det især den fortsatte udvikling i vejret, handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, og i den forbindelse påvirkningen på den amerikanske eksport, samt mandagens vigtige WASDE rapport fra U.S. Department of Agriculture, som optager al fokus. For majsmarkedet og tallet for beplantede arealer samt ikke mindst de indtil videre divergerende holdninger hertil, kan rapporten gå hen og blive en "big mover". Ingen i markedet tror på USDAs estimater på 91,7 millioner hektar ? derimod viser en ny Bloomberg måling på baggrund af 30 analytikeres estimater, et gennemsnitligt skøn, som ligger fire millioner hektar lavere. En frisk rapport fra UkrAgroConsult skønner den forventede ukrainske majshøst til 34,2 millioner tons for sæsonen 2019/20 i forhold til 33 millioner året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Handelskonflikt

Et område som næsten dagligt skaber hovedoverskrifter, er den nu årelange handelskonflikt mellem verdens to største økonomier. Gårsdagen var ingen undtagelse. Ovenpå eskaleringen den seneste uges tid, forsøgte Larry Kudlow, økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus i går i et interview at berolige markederne. Han nævnte at Trump stadig forventer at fortsætte samtalerne med Kina, samt at han stadig forventer, at Kina besøger USA til september samtidig med at han understregede, at Trump gerne vil lave en endelig aftale, samt lige så vigtigt at "Things could change in respect to China tariffs".

Efter større grupper af amerikanske landmænd senest har ytret deres utilfredshed med udviklingen i handelskrigen samt signaleret faldende tålmodighed, forsøgte Trump i går at række hånden ud, ved at indikere, at han er klar med ekstra handelsstøtte til branchen, udover de 28 milliarder USD han allerede tidligere har annonceret. Handelsstøtte vil ikke kunne fortsætte i al evighed, og landmændene har dog også signaleret, at de langt foretrækker at handle under de frie markedskræfter. Et resultat af den nuværende udvikling er, at produktionen opgraderes i andre lande med deraf stigende risiko for, at det kan blive ekstremt svært for de amerikanske landmænd at tilbageerobre de tabte markedsandele, når tingene atter normaliseres.