Abonnementsartikel

Jyske Markets: Afgrødemarkederne var generelt præget af plusser, hvor olieprisen også rørte på sig på som følge af fornyet uro i Mellemøsten.

Blandt afgrøderne var dagens højdespringer atter majs, hvor blandt andet prisen på decemberterminen nåede det højeste niveau i dens levetid. Det er især udsigten til både koldere og vådere vejrbetingelser, endog med sandsynlighed for oversvømmelse visse steder, de næste 10 dage hen over store dele af Midtvesten i USA, som får bekymringerne frem, ikke blot hos de amerikanske landmænd, men også investorerne, skriver Jyske Markets.

Et af de store temaer lige nu er, i hvilket omfang det vådere vejr vil påvirke de allerede tilsåede majsarealer, ligesom vejret også forventes at sætte en stopper for den ellers forventede tilsåning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ubarmhjertige vejr indtil nu har allerede i denne uge fået USDA til at sænke sit skøn for den kommende majs høst. Et af de store spørgsmål, som rejser sig er, om de efterhånden betragtelige forsinkelser i tilsåningen af majs visse steder nærmer sig et punkt, som kan tvinge landmændene over i andre afgrøder som soja.

Den forsinkede tilsåning skubber også det forventede høsttidspunkt, og øger dermed risikoen for betydelig skade, såfremt en tidlig vinter skulle sætte ind. Ifølge nye estimater fra China National Grain and Oils Information Center, så vil Kina, som er verdens største forbruger af majs efter USA, skære kraftigt i dets salg af midlertidige statslige reserver, sandsynligvis til et niveau omkring 50 millioner tons i år, hvilket svarer til halvdelen af, hvad de solgte sidste år. Det vil generelt ske i et forsøg på at stoppe det drastiske fald der opleves i lagrene.

Hvede

Den amerikanske hvede mærkede også følgerne af de nye vejrforecasts med en stigning på knapt to procent. Det var mere end hvad de europæiske hvedepriser på Matif kunne trække, som sluttede med plusser på cirka 0,5 procent, og hvor forholdene for hvededyrkere i Europa generelt ser anderledes mere optimale ud. Fokus i hvedemarkedet retter sig mod mandag i næste uge, hvor USDA dels vil offentliggøre eksporttal for den forgangne uge samt dels publicere dugfriske tal for fremskridt i afgrøderne samt betingelser for vinterhveden.

Olie

Frygten for en massiv eskalering af uroen i Mellemøsten, som følge det meget sandsynlige angreb på to olietankere tæt på Hormuz-strædet i går, var med til at bidrage til højere oliepriser. Prisen var i løbet af sessionen oppe med godt fem procent, men sluttede med en stigning på cirka 2,5 procent. Netop Hormuz-strædet bliver betragtet som et af de vigtigste og mest følsomme punkter for olieindustrien, da tæt på 1/3-del af verdens olieforsyning dagligt bliver transporteret via dette forbindelsespunkt, og hvor der kun er få andre alternative ruter med begrænset kapacitet. Uroen er blusset op efter USA igen har strammet grebet om Iran med sanktioner til følge. Selvsamme USA beskylder også Iran for det seneste angreb, og har her til morgen frigivet en video, som ifølge amerikanske myndigheder viser den iranske revolutionsgarde fjerne ikke detonerede miner fra skroget af det ene ramte skib. En tønde nordsøolie handler her til morgen i cirka 61,50 USD, hvilket stadig ligger et godt stykke under de niveauer en tønde handlede til for blot 14 dage siden, hvor prisen lå omkring 70 USD.