Abonnementsartikel

Formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, kalder forslaget om klimaafgift på køer for vanvittigt i dette debatindlæg.

DEBAT

2.280 kr. i afgift pr ko - det må da være gas.

Det Miljøøkonomiske råds beregninger må være lavet med skyklapper i et mørkt lokale. Resultatet er misforstået straf og afgift til et erhverv, som i forvejen er i knæ.

Straf af uskyldige er måske allerbedst beskrevet i Johan Herman Wessels digt Smeden og Bageren, som er skrevet i 1770'erne, hvor det ender med, at en bager bliver henrettet for smedens udåd, fordi man bedre kunne undvære den ene af to bagere end den eneste smed i byen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nu foreslår Det Miljøøkonomiske råd at gentage uretfærdigheden, selv om vi er nået til år 2018.

Atmosfæren bliver tilført for meget CO2, fordi vi lystigt brænder kul og olie af for at skaffe energi til blandt andet husopvarmning og biler. Vi kører mere og mere i bil, og det skal køerne så bøde for, fordi de bøvser metan, som også er en såkaldt drivhusgas. Det er virkelig en ny udgave af Wessels digt.

Køerne og markernes klimapåvirkning er et resultat helt naturlige processer, som altid er foregået. Hvis vi ikke formår at løse problemet ved ondets rod, altså en reduktion i afbrændingen af kul og olie, ja så får historien aldrig ende. Endnu flere biler vil skabe behov for endnu højere afgift på køerne og andre processer. Til sidst kører vi alle i biler, men har kvalt erhvervslivet med afgifter, og til allersidst behøver vi heller ingen biler, for vi har ikke noget at køre efter, og så har miljøforkæmperne nået deres mål, men befolkningen er tilbage på stenalderniveau.

2.280 kroner pr. ko har DR beregnet, at forslaget fra vismændene vil koste mælkeproducenterne. Det svarer til over 20 øre pr. kg mælk eller en lille halv million kroner om året for en gennemsnitsbedrift i et erhverv, der i forvejen kæmper med alt for mange konkurser.

Vismændene er sikkert kloge nok, men præmissen for deres arbejde er forkert. I deres beregninger vil alle problemer være løst, hvis vi flyttede 100.000 danske køer til Nordtyskland. Mælken kører vi stadig til danske mejerier i Christiansfeld og Taulov og hvor de ellers ligger, men køernes metan belaster ikke længere det danske klimaregnskab. Vismændene har fået løst deres problem, men har klimaet fået det bedre? Nej det er vist indlysende for enhver. Tværtimod, dansk mælk er blandt verdens mindst klimabelastende. Klimaet ville faktisk få det bedre af at flytte 100.000 køer fra Polen til Danmark, fordi dansk mælkeproduktion er så klimavenlig.

Heldigvis er Fødevareminister Esben Lunde Larsen mere klarsynet og forstår bedre at kombinere forskellige interesser, og han har Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters fulde opbakning til at skyde vismændenes forslag i sænk.