Lyt til artiklen:

LDM-formand: Sløve andelshavere giver egenrådige virksomheder

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Kjartan Poulsen benyttede sin beretning på Landsforeningen Danske Mælkeproducenters generalforsamling til både at revse andelsselskaberne - og andelshaverne.

Han kritiserede DLG for at have forsøgt at opsige deres pris- og leveringsaftaler, indtil selskabet besindede sig efter kritik fra LDM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kritiserede Arla - som nogle af foreningens medlemmer havde ført retssag imod - for at få oplysninger om, hvad der foregår selskabet. Og på baggrund af udfaldet af dommen, konkluderede han, at vi i Danmark mangler en andelslov i Danmark, og han fastslog, at det også er et krav fra EU.

- Men EU har slået sig til tåls med det tidligere Landbrugsrådets løfte via en tidligere regering om, at dansk andelspraksis fuldt ud beskytter danske andelshavere på niveau med kravene i EU. Det ser dog ikke ud til at være korrekt, sagde Kjartan Poulsen og lovede, at LDM ikke er færdig med at følge sagen.

Vagthund

Han roste medlemmerne i LDM for at være med til at holder sammen om at stå vagt over for landbrugets egne virksomheder.

- Hvis vi ikke gør det, så løber de os over ende. Det er trist at skulle sige det, men det er, hvad vi ser i LDM, sagde Kjartan Poulsen.

Han beskriver LDM's formål som at være mælkeproducenternes vagthund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan ikke udtrykke foreningens formål bedre. En hund kan jo ikke i sig selv ændre verden, men den kan gø og alarmere, når den fornemmer, at der er ved at foregå noget forkert, og så må medlemmerne komme til undsætning for at udbrede kendskabet og hjælpe med at redde situationen, sagde han.

For sløve andelshavere

Og dermed slog han et tema an, hvor han kritiserede d danske landmænd for at være blevet for sløve som andelshavere.

- Og så bliver virksomhederne for egenrådige. Jeg var med til regnskabsmødet i Arla Foods for godt en uge siden. Jeg var den eneste andelshaver fra Danmark, og derudover deltog to mere fra Tyskland og Sverige ud over medlemmer af repræsentantskabet. For et år siden var der kun mig, fortalte han.

Han håber dog, at mange har deltaget virtuelt, hvilket var en mulighed.

- Heldigvis er kredsmøderne mere velbesøgte, men vi skal altså huske, at det er et andelsselskab, vi har. Aktionærer kan sælge deres aktier og tage deres penge, og hvis tilstrækkelig mange gør det, giver det genlyd i ledelsen. Vi andelshavere har afleveret pengene, og så må vi også følge med i, hvordan de bliver administreret, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afslutte andelstanken?

Kjartan Poulsen fortalte, at han ofte hører fra mælkeproducenter, at de alligevel ingen indflydelse har.

- Men det er jo fordi, vi har været for ligeglade. Det er rigtigt, at ledelserne har trukket vejen til toppen langt ud, men der er en vej, og hvis vi ikke bruger den, så gror den til. Tænk hvis vi kommer i samme situation som Danish Crown, så dur det ikke, at ledelsen sidder i et tårn, hvor man hverken kan komme fra eller til. Tænk på det, lød hans opfordring.

- Jeg synes ellers, at tiden på alle måder viser os, hvad der kan ske, hvis egenrådighed får lov til at tage overhånd. Men hvis vi andelshavere bliver eller er blevet for dovne til at møde op og til at stemme, så lad os i det mindste få afsluttet andelstanken med respekt og fornuft i stedet for at lade skjulte kræfter tage over, sagde Kjartan Poulsen.