Maskinbladet har fået Danmarks Statistik til at lave en undersøgelse af danskernes holdning til Enhedslistens forslag om at omdanne hele dansk landbrug til økologisk drift inden 2050. Agurkerne er tilsyneladende blevet modne tidligt i år, når den slags artikler allerede er på tryk. Det er svært at tage den slags fælde-undersøgelser seriøst, for det er jo en fælde man lokker folk i. Ikke en eneste af de adspurgte kender konsekvenserne ved så drastisk en ændring. Det kan jeg sige med stor sikkerhed, for der er slet ingen her i landet eller i udlandet, der ved hvilke konsekvenser en fuld omlægning af dansk landbrug til økologisk drift vil få. Hvor mange arbejdspladser vil gå tabt? Hvor store skatteindtægter vil gå tabt? Hvor mange husdyrproducenter må lukke? Hvor store eksportindtægter vil Danmark gå glip af? Ingen ved det. Og på den baggrund virker det helt useriøst af Maskinbladet at undersøge Enhedslistens forslag uden at oplyse om konsekvenserne.

Hverken LDM eller jeg som formand og økologisk producent vil deltage i en debat, der kun bygger på et hypotetisk fundament. Danske mælkeproducenter producerer de varer, som kunder og forbrugere efterspørger. Vi hylder forbrugernes frie ret til at vælge hvilke fødevarer, de vil købe, og hvilke politikere, de vil stemme på. Jeg vil dog gerne advare mod at tro, at et økologisk Danmark vil give producenterne bedre priser. De gode priser får man for de varer, som tilfredsstiller forskellige forbrugergruppers ønske om at differentiere sig fra ?main stream?. Så snart en vare er standart vil vi være tilbage i samme konkurrencesituation, som vi kender alt for godt fra den standardiserede produktion, som ensretningen fra Arla Foods og Danish Crown har ført til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg vil gerne love Enhedslisten, at dansk landbrug nok skal producere alle de økologiske varer, som forbrugerne vil betale med en omkostningsdækkende pris. Og i øvrigt har landbruget aldrig lidt under de priser, som danske forbrugere vil betale for varer, det er politikernes sult efter et globaliseret marked og samtidig stramme - læs omkostningskrævende - nationale ramme- og overenskomstvilkår, der med mellemrum tvinger dele af dansk landbrug i knæ.

Hvis Enhedslisten virkelig vil gøre noget for miljø og klima, kunne de passende begynde med at stille blot minimale krav til oprindelsen af importerede varer. Det behov vil kun stige i takt med en eventuel tvungen omlægning til økologi i Danmark, eller vil partiet begrænse forbrugerne i at købe ikke økologiske og udenlandske varer, som i stigende grad vil blive eftertragtede af prisfokuserede forbrugere? Næppe, og det vil heller ikke være et sundt princip.