Abonnementsartikel

Tysk studie konkluderer, at verdens befolkning kan brødfødes af økologiske fødevarer - skriver Videnskab.dk

Nyt tysk studie konkluderer, at hele verdens befolkning i fremtiden kan få 100 procent økologisk mad på bordet uden at miløet lider overlast. De tyske forskere har undersøgt muligheden for at brødføde Jordens kommende generationer med 100 procent økologi. Det kræver politisk vilje, at vi smider mindre mad ud og spiser mindre kød. Det skriver Videnskab.dk.

- Hvis vi fortsætter med 'business as usual' kommer vi i problemer med at skaffe mad nok, fordi klimaændringerne kan få store konsekvenser for verdens afgrøder, siger Christian Schader, som er ph.d. ved Department of Socio-Economic Sciences på Das Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) og én af forskerne bag studiet til Videnskab.dk og fortsætter:

- Indtil nu har ingen kigget på hele fødevaresystemet, når de har undersøgt økologisk fødevareforsyning, så studiet her er det største inden for sit område.

Skift af produktion

For at det kan lade sig gøre at nå højere mål for økologisk produktion, er det imidlertid nødvendigt at skære voldsomt ned på kød.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hovedbudskabet i studiet er grundlæggende, at man ikke skal kigge så meget på produktionen af enkelte afgrøder, men på hele systemet, siger Christian Schader til Videnskab.dk

Tommy Dahlgaard, som er professor ved Institut for Miljø- og Plantevidenskab på Aarhus Universitet, er betænkelig ved konklusionerne fra det tyske studie.

- En 100 procent omlægning til økologi er nok urealistisk på globalt plan, men det er alligevel noget, man kan blive klogere af at undersøge, siger Tommy Dalgaard.

Selv mener Christian Schader, at ren økologi er muligt, hvis befolkningen ønsker det.

- Jeg tror, et 100 procent skift til økologi er meget langt væk og kræver stor politisk vilje, men hvis det er befolkningens ønske, kan det i princippet godt ske om én generation, altså i 2050. Jeg tror, tingene ændrer sig lige nu, og vi begynder at tænke mere over vores fødevarer og miljø, siger Christian Schader til Videnskab.dk.

- Selvfølgelig er økologi mindre effektivt, men i sidste ende viser studiet, at det vil give en mere bæredygtig fødevareproduktion, siger han.