Abonnementsartikel

Nytårsaften udløber EU's antibiotikahandlingsplan.

Hvert år dør 25.000 europæiske forbrugere af infektioner med bakterier, som har udviklet resistens. Alligevel er antibiotikaforbruget til husdyr i flere EU-medlemslande fortsat højt og tilsyneladende stigende. Det dokumenterer en rapport fra det Europæiske Lægemiddelagentur om det fælles europæiske program for overvågning af brugen af antibiotika til dyr for nylig.

Derfor vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu have samtlige EU's medlemslande med i en fælles kamp mod resistens. Målet er at bidrage til at sikre, at læger og dyrlæger også i fremtiden råder over effektive behandlingsformer til både mennesker og dyr.

- Resistente bakterier respekterer ikke landegrænser. Det er derfor helt afgørende, at EU's medlemslande nu står skulder ved skulder i kampen mod den stadigt større trussel, som resistente bakterier udgør, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Han mødes med landbrugs- og fødevareministre fra hele EU for at tale for en europæisk antibiotikaindsats, der forpligter medlemslandene til regulere antibiotikaforbrug efter fælles regler.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har fra dansk side dokumenteret, at det med tæt overvågning af medicinforbruget i staldene, professionel rådgivning og gule kort til de landmænd, der bruger for meget antibiotika, kan lade sig gøre at sænke antibiotikaforbruget. Vel at mærke uden at efterlade syge dyr ubehandlede. De erfaringer stiller vi gerne til rådighed for de øvrige medlemslande. For nu skal der strammes op på antibiotikaforbruget i resten af EU, siger Esben Lunde Larsen.