Abonnementsartikel

Nu skal de danske grundvandsindberetninger kulegraves af eksterne konsulenter.

Regeringen bebuder nu ifølge dagbladet Børsen en kulegravning af blandt andet de danske grundvandsindberetninger til EU.

Kulegravningen skal foretages af eksterne konsulenter uden om Miljøstyrelsen, som i Maskinbladet og den øvrige fagpresse har været stærkt kritiseret for sin rolle i sagen.

Siden 1989

Ifølge Børsen kommer kulegravningen til at omfatte flere forhold vedrørende det danske grundvand. Det drejer sig om både målinger og indrapporteringer samt implementeringer af EU-direktiver, og alle data siden 1989 vil ifølge ministeren blive lagt frem.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han siger til Børsen, at der skal være tillid til den måde grundvandet overvåges på, og at perspektivet i sagen er vidtrækkende, hvis det viser sig, at der er sket noget, som har ført til overregulering.

Han siger dog til Børsen, at han ikke har grund til at tro, at der er begået fejl.

- Men hvis der er, skal de rettes, siger han til avisen.

Tiltagende kritik

Kritikken af de danske grundvandsmålinger og indberetninger har de seneste uger taget kraftigt til i styrke, efter at Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skråsikkert stod på Kvægkongressen og på Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling i slutningen af februar og hævdede over for mange hundrede landmænd, at de danske grundvandsindberetninger var korrekte.

Kort tid før var det ellers kommet frem, at EU havde en anden opfattelse af det danske grundvand, end de danske myndigheder gav indtryk af.

Dohrmanns spørgsmål

Afsløringen af misforholdet mellem den danske myndighedsversion og EU-opfattelsen kom i et svar på et spørgsmål, som europaparlamentsmedlem Jørn Dohrmann (DF) havde stillet til EU-Kommissionen.

Siden da er det ene forhold efter det andet afdækket i fagpressen, og ministeriet har skiftet forklaring og er kommet til at fremstå selvmodsigende.

Torsdag skal Esben Lunde Larsen i samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg om sagen. Og medlemmer af udvalget skal allerede onsdag have en teknisk orientering om sagen af de embedsmænd, som står bag de danske indberetninger.