En byretsdom fra Holstebro i en sag om overgødskning frikendte i sidste uge den anklagede landmand, mens Vestre Landsret i Viborg dømte en anden i en lignende sag.

Og da de to domme peger i hver sin retning, overrasker det ikke Bæredygtigt Landbrugs direktør, Hans Aarestrup, at byretsdommen er anket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke konsistens

Hans Aarestrup har læst begge domme og mener, at der ikke er konsistens i de to afgørelser.

I begge sager har domstolene taget stilling til, hvorvidt straffelovens paragraf 3 skal tages i betragtning.

Paragraffen siger klart, at hvis regler er lempet, så er det reglerne på tidspunktet for dommen, der skal dømmes efter.

- I Viborg-afgørelsen konkluderer dommerne, at Straffelovens paragraf 3 ikke kan bruges, men i Holstebro mente dommeren, at paragraffen lå til højrebenet at bruge.

Sort snak

- Jeg har læst dommen fra Viborg igen og igen, men har alligevel svært ved at forstå begrundelsen. Det er sort snak, mens dommen fra Holstebro derimod er tindrende klar, siger Hans Aarestrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har fulgt sagen i landsretten på nærmeste hold og blev ret hurtigt skeptisk over forløbet.

- Jeg oplevede det som om, sagen bare skulle lukkes ned. Og det blev den, konstaterer han.

Mærkeligt forløb

Ifølge Hans Aarestrup var der tale om et mærkeligt forløb i landsretten. Som eksempel nævner han, at den valgte forsvarer, advokat Hans Sønderby Christensen, der også er advokat for Bæredygtigt Landbrug, ikke fik lov til at føre de ønskede vidner.

Ifølge Hans Aarestrup meddelte dommerne blot, at det var der ikke grund til.

- Dommerne havde bare travlt med at lukke sagen ned, siger Hans Aarestrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen bevæggrunde

Hans Aarestrup vil dog ikke gå så vidt, at han vil kalde landsretsdommen politisk.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal kalde den. Jeg kan ikke se bevæggrundene for dommen, siger han og tilføjer, at han fik en følelse af, at landsretten ville vise, at selv om vi er i Jylland, så er domstolen ikke specielt landbrugsvenlig.

Med landsrettens dom ligger der nu to domme, og da afgørelsen fra Holstebro er anket af anklagemyndigheden er hans Aarestrup klar til igen at tage en tur i landsretten.

- Og så håber jeg, at dommerne er i stand til at læse indenad, og at det er et andet dommerpanel, der skal dømme i sagen, siger Hans Aarestrup.