Lyt til artiklen:

Klimatjek udbredes til alle malkebedrifter

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Hvad er klimaaftrykket fra den mælk, der kommer fra lige præcis mine køer og min gård? Det får danske landmænd med malkekøer nu svar på via klima-værktøjet Klimatjek.

Værktøjet er udviklet af Arla og har de seneste år været brugt af Arlas mælkeproducenter, men nu bredes det gennem Mejeriforeningen ud til resten af mejeribranchen, skriver Mejeriforeningen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme opgørelse på tværs

Introduktionen af en fælles måde at opgøre klimaaftrykket fra produktionen af mælk på gården betyder, at klimaaftrykket for den rå mælk, der forlader en dansk gård, kan dokumenteres på samme måde uanset hvem mælkeproducenten og mejeriet er.

Klimatjek 2024 har været i gang nogle uger, og de første landmænd har allerede indleveret data til systemet. Det er blandt andet data om antal køer, om det foder, de får og om dyrenes gødning - forhold, som har betydning for CO2e-aftrykket.

De indtastede data gennemgås af en ekstern klimarådgiver, hvorefter landmanden modtager besked om mælkens aftryk og mulige indsatser for at sænke det. Mod slutningen af året får mejerierne et samlet overblik over CO2e-aftrykket fra den rå mælk, der indgår i produktionen.

Konkret klimahandling

- Det er konkret klima-handling, og et vigtigt og ansvarligt skridt mejerierne og deres mælkeproducenter nu tager. Sådan et greb er der mig bekendt ingen andre brancher i Danmark, der har taget, siger Mejeriforeningens formand, Steen Nørgaard Madsen, som fastslår:

- Det er langt fra nyt, at mejerierne har klimamål og arbejder med klima-reduktioner. Det nye er, at der på tværs nu er en fælles model for klimatjek i brug, som mejerierne står sammen om. Det er utroligt stærkt, for det giver ensartet dokumentation af de fremskridt, vi gør i det danske mejeribrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger på at branchens overordnede mål er et lavere klimaaftryk år for år. Et mål, der kun kan nås gennem konkrete handlinger på hver enkelt gård.

- For det er forskelligt fra gård til gård, hvad der skal til, og hvad der er muligt. Klimaindsatser for en ko og en mark er ikke 'one size fits all', og derfor er klimatjek et genialt værktøj. Ved at dokumentere den enkelte bedrifts klimaaftryk pr. kilo mælk, bliver det synligt for klimarådgiver og landmand, hvor der kan sættes ind for at gøre aftrykket mindre. Samtidig får mejerierne og mejerisektoren reelle og aktuelle data for aftrykket fra mælkeproduktionen, i modsætning til de nationale standard-data, som er beregnede størrelser og ikke er nye, siger Mejeriforeningens formand