Abonnementsartikel

Coop donoere en millioner kroner til at sikre flere økologiske landbrug. De penge vurderes at kunne omsættes til 5.000 ekstra øko-hektarer i Danmark.

5.000 ekstra hektarer med økologiske marker i Danmark. Så meget forventer Økologisk Landsforening at kunne omsætte den million kroner til, som Coop nu donerer til arbejdet med at lægge konventionelle landbrug om til økologiske. Det er muligt, fordi kunderne i Coops butikker fyldte indkøbskurvene med ekstra mange økologiske varer i ugerne 34 og 35, så salget steg med i alt 15 procent i forhold til samme periode sidste år.

- Danskerne har bakket utroligt flot op om indsatsen i de to uger, og det flotte resultat kommer nu til at gøre en direkte forskel for vores natur og grundvand, som skånes for rester af sprøjtegifte, og for dyrene, som sikres et godt liv med masser af plads og frisk luft. Den øgede omlægning til økologi skal blandt andet føre til en øget produktion af økologisk kød og danske økologiske grøntsager, som der allerede er ved at opstå mangel på, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjælp til løse forhindringer

Han glæder sig over, at det lykkedes at nå målet og takker Coop for det vigtige initiativ.

- Der er virkelig behov for ekstra hjælp og rådgivning til konventionelle landmænd, der står og overvejer økologi, men som mangler at overvinde den sidste barriere, før de kan gå i gang. Med Coops initiativ bliver det nu muligt. De konkrete udfordringer kan eksempelvis være, at landmanden har behov for afsætningsrådgivning, hjælp med økonomiske beregninger og dialog med banken, aftaler om foder og gødning eller afklaring af de sidste bekymringer om, hvordan man skal klare ukrudt eller skadedyr uden kemi. Der et stort skridt at lægge om, og landmanden skal føle sig tryg ved beslutningen, siger Per Kølster.

Nødvendig håndsrækning

Også food-direktør i Coop, Jens Visholm, er begejstret for resultatet:

- Det er helt fantastisk, at kunderne i så høj grad har bakket op om initiativet. Det skal de have stor tak for. Coop ønsker at tage et ansvar for at hjælpe dansk landbrug med at lægge om til økologi, og denne indsats er en nødvendig håndsrækning for at sikre, at vi også fremover har præcis de varer i Coops butikker, som vores kunder ønsker. Vi har en mål om at gøre Danmark dobbelt så økologisk, og derfor foretrækker vi naturligvis, at vores øko-varer kommer fra danske producenter, siger Jens Visholm.