Finansrådet - de store bankers organisation - er blandt de organisationer, der har indsendt høringssvar til ændring af randzoneloven.

Der er opbakning til forslaget i forbindelse med vækstplanen om en halvering af randzonearealet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finansrådet kalder det "et skridt i den rigtige retning", idet miljøreguleringen bør være målrettet frem for baseret på generelle virkemidler.

Desuden foreslår Finansrådet, at randzoneloven ændres, så afgrænsningen baseres på kriterier i form af vandløb og søer, der allerede er udpeget eller beskyttet i henhold til anden lovgivning på grund af deres natur- og miljømæssige værdi.

Finansrådet mener, at det, sammenlignet med den eksisterende praksis, vil skabe en større klarhed i forhold til, hvor randzonerne skal udlægges.

Fuld kompensation

Der vil ifølge lovforslaget stadig være 25.000 ha randzoner, som landmændene ikke længere har fri dispositionsret over. Problemet er ifølge Finansrådet, at der er tale om arealer, "der på trods af den manglende produktion, fortsat er belånt af den enkelte landmand og pantsat til det långivende realkredit eller pengeinstitut på basis af den værdi, som var gældende for produktionsjord på belåningstidspunktet".

Derfor opfordrer Finansrådet til, at kompensationen fuldt ud dækker produktionsforringelsen ved, at der ikke kan dyrkes i randzonerne, og at kompensationsmodellen tager hensyn til panthavers sikkerhed i ejendommen.