Det er slut med randzonekompensation. De 76,5 millioner kroner, som var en del af Vækstplan for Fødevarer og afsat til formålet, indgår i stedet i en miljøtilskudordning.

Det sker efter en aftale mellem Folketingets partier undtagen Enhedslisten, og den aftale skuffer Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmændene er hele tiden blevet stillet i udsigt, at der ville blive udbetale kompensation for randzonerne. Vi mener, at her er tale om politisk løftebrud, når fødevareministeren nu løber fra sit løfte, siger viceformand Lars Hvidtfeldt.

Investering

Lars Hvidtfeldt er utilfreds med, at landmænd nu skal investere for at blive kompenseret.

Ifølge Fødevareministeriet kan de randzoner, der kan anvendes til udlægning af miljøfokusområder, ikke kompenseres gennem den eksisterende arealordning, fordi det vil medføre en dobbeltkompensation i henhold til EU's regler.

- Argumentet om dobbeltkompensation er kommet ind meget sent i forløbet, og vi er helt uforstående overfor, at man ikke har taget hensyn til dette tidligere og har fundet en god løsning. Vi mener fortsat, det eneste rigtige er at tage den her lov helt af bordet, siger Lars Hvidtfeldt.

De 76,5 millioner kroner er forbeholdt bedrifter med randzoner og udmøntes under to ordninger. Den ene er en særskilt pujle 61,5 millioner kroner på Miljøteknologiordningen, den anden 15 millioner kroner til græsningsprojekter.