Parterne bag aftalen om "Vækstplan for Fødevarer" er ifølge miljøminister Kirsten Brosbøl (S) enige om, at randzoneloven ændres, så randzonekravet kun gælder ved søer over 100 kvadratmeter og langs vandløb, som i forvejen er beskyttet i anden lovgivning.

Det drejer sig om søer og vandløb:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der foregår i øjeblikket en kortlægning af de nye randzoner i samarbejde mellem Fødevareministeriet, Miljøministeriet og kommunerne. Miljøministeriet forventer at offentliggøre et kort over de vandløb og søer, som fremover skal have randzoner, omkring den 1. juli 2014. På baggrund af Miljøministeriets kort udarbejder Fødevareministeriet et kort, hvor selve randzonerne er indtegnet, som bruges til Fødevareministeriets administration af loven, oplyser Kirsten Brosbøl.

Kortmateriale

Med lovændringen defineres vandløb og søer med randzone ud fra entydige kriterier, hvorfor datagrundlaget bliver mere præcist, oplyser miljøministeren.

Det understreges også, at det ikke er kortene, men den bagvedliggende lovgivning, der er juridisk bindende.

Miljøministeriet har udarbejdet kort, der viser, hvordan randzonerne kommer til at fordele sig efter lovændringen. Det foreløbige kort over de nye randzoner tager udgangspunkt i fordelingen af randzoner langs vandløb og søer med 2-meter bræmmer, som udgør cirka 75 procent af det samlede randzoneareal. Da en stor delmængde af de danske søer forventes at blive omfattet af loven, er de også indarbejdet i kortet.