Abonnementsartikel

Erhvervsobligationen kan give styrkede lånemuligheder for små virksomheder, lyder et fælles ønske fra Landbrug & Fødevarer og andre erhvervs

Mange små eller mellemstore virksomheder oplever ofte, at pengekassen smækkes i hos banker og andre långivere - alene på grund af virksomhedernes størrelse. 

Derfor vil Dansk Byggeri, Dansk Erhverv, Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer have regeringen til at finde en hurtig og effektiv model for erhvervsobligationer, som letter virksomhedernes adgang til kapital.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var det fælles budskab fra organisationerne, som i dag har afholdt en høring på Christiansborg om behovet for finansiering i små og mellemstore virksomheder.

- Kreditklemmen og situationen i den finansielle sektor gør det svært for små og mellemstore virksomheder - herunder landbrugs og fødevarevirksomhederne - at fremskaffe kapital til nye investeringer. En model, hvor også små og mellemstore virksomheder får mulighed for at anvende erhvervsobligationer til finansiering af vækst og udvikling, vil være til gavn for både erhvervslivet og samfundsøkonomien, siger politisk direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

Godt alternativ

Ved dagens høring præsenterede Mybanker, OMX og Sampension i fællesskab en mulig puljemodel for erhvervsobligationer til mindre og mellemstore virksomheder.

- Erhvervsobligationer er et rigtig godt supplement til klassisk kreditformidling fra pengeinstitutterne. Og det er særligt interessant, hvis man kan pulje en række mellemstore virksomheder i en samlet udstedelse af erhvervsobligationer. Det vil give det brede erhvervsliv - herunder servicesektoren - et glimrende og tiltrængt alternativ til traditionel bankfinansiering, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv.