Tænketanken Kraka har netop afleveret en finanskriserapport til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, hvor de peger på at konkurrencen på det danske finansieringsmarked er alt for svag. Kraka bygger blandt andet sine konklusioner på, at F1 lånets rentetilpasning, sammen med afdragsfriheden på stor en stor andel af det finansierede, har medført en øget gældsætning.

Rapporten sår blandt andet tvivl om, hvor meget bedre bankerne er blevet polstret, sammenlignet med situationen før finanskrisen og anbefaler, at danske banker har behov for yderligere forstærkning. Landbrug & Fødevarer ønsker på linje med Finansrådet ikke en yderligere stramning af de eksisterende krav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det, erhvervslivet og i særlig grad landbruget har brug for nu og i lang tid fremover, er at man holder hestene og lader de allerede gennemførte tiltag virke, før man overveje at gennemføre nye stramninger. Det skaber for stor usikkerhed både for den finansielle sektor og låntagerne, siger erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer, Lone Saaby.

Tværtimod mener hun, at det er afgørende for de landbrug med likviditetsproblemer, at de får lettere adgang til mere kapital, så de får mulighed for at tilpasse produktionen til nye krav, samtidig med at de kan få løst udfordringerne.

-Det skal i højere grad blive muligt for landmændene at skifte pengeinstitut, så der kommer større konkurrence på det område. Mange landmænd har oplevet at det har været svært at skifte bank og øgede låneomkostninger som for eksempel forhøjede rente- og bidragssatser, og det er ikke befordrende for væksten, siger Lone Saaby.

Lone Saaby er derfor enig i de anbefalinger i rapporten, som peger på bedre muligheder for at udveksle oplysninger ved bankskifte og krav om annoncering af priser og muligheden for, at kunden kan bibeholde kontonummer ved bankskifte.

- Samtidig synes vi også, at det er fornuftigt, som rapporten påpeger, at det bliver et krav, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderer effekten på konkurrencen af alle nye reguleringstiltag på bankmarkedet fremadrettet, så vi kan få løsnet op for den fastlåste situation i sektoren, siger Lone Saaby.