Først var de ni foreninger, nu er de fire, og snart er der måske kun en eller to foreninger, der står bag det midt- og vestjyske rådgivningsfirma Heden & Fjorden.

De landboforeninger, der driver rådgivningscentrene i Herning og Holstebro drøfter i øjeblikket en fusion. Det bliver et emne på generalforsamlingerne, der begynder i næste uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder i forvejen meget sammen med naboforeningerne, så det er naturligt at snakke om. Vi har meget til fælles, når vi er sammen om rådgivningen, og vi kan også se, at den politiske dagsorden er den samme, siger Jørgen Poulsen, som er formand for Hedens Landboforening. Den har med 930 aktive medlemmer over halvdelen af medlemmerne hos de fire foreninger, der driver fælles rådgivningstjeneste.

- Vi arbejder for landmanden, uanset om han bor i Holstebro eller på den anden side herning. Vi har de samme interesser, og måske kan vi også få mere fondus, når rådgivningstjenesten Heden og Fjorden hænger sammen med en fælles landboforening, siger Jørgen Poulsen.

Landboforening og familielandbruget

Ud over Hedens Landboforening er det Ikast/Bording Landboforening og Holstebro/Struer Landboforening, der snakker fusion. Ifølge Jørgen Poulsen er Familielandbruget Vestjylland ikke så lune på et ægteskab som de to andre landboforeninger nordvest for og øst for Herning.

Da Heden & Fjorden blev dannet for ti år siden var der endnu flere landboforeninger bag. Det område, som Hedens Landboforening dækker nu – nemlig Herning Kommune – indtil 2005 blev betjent af fem landboforeninger. De endte med at slå sig sammen til en, og nu er næste skridt kommet, mener Jørgen Poulsen.

- Vi kan lige så godt danne en effektiv organisation for de landmænd, der er tilbage i området, og så må vi se, om der er opbakning til det, siger formanden for Hedens Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Område-repræsentanter

Hans erfaringer fra fusionen for otte år siden er, at det er vigtigt at sikre lokal repræsentation i en fællesbestyrelse.

- Vi har i Hedens Landboforening brugt nogle år på at få ejerskab til den nye forening, og det er vigtigt, at vi har fokus på det i forbindelse med en eventuel fusion. Vi skal have områdevalgte i bestyrelsen, og de skal tage sig af det lokale og af samarbejdet med de forskellige kommuner, siger Jørgen Poulsen.

Han forklarer, at den mulige fusion bliver forelagt generalforsamlingerne de kommende uger. Første gang på onsdag, hvor netop Hedens Landboforening har generalforsamling.

Det ligger sent

Hvis der er stemning for fusioner, skal der holdes yderligere et par generalforsamlinger for at nedlægge foreningerne, inden der kan stiftes en ny. Det kan være på plads i april eller majl, forudser Jørgen Poulsen, som dog er ked af, at den proces ligger så sent i foråret.

- Jeg havde gerne set, at det havde været på plads inden foråret, for det er ikke fair som bestyrelsesmedlem at skulle arbejde så meget med det, men vi er blevet forsinket af sygdom, siger Jørgen Poulsen, som ikke mener, sådan en afklaring kan udskydes til efter høst. -Hvis vi vil det her, skal der ikke gå et halvt år ekstra, mener Jørgen Poulsen.