Autostyring, geografiske informationssystemer og trådløse dataoverførselssystemer. Nye teknologier gør det muligt for danske landmænd at øge udbytte og økonomi samtidig med at minimere ressourceforbruget til glæde for miljøet.

Det var hovedbudskabet, da Ole Green, chef for strategisk udvikling på Aarhus Universitet, holdt et indlæg om hightech planteproduktion på Plantekongres 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her gav han flere konkrete eksempler på, hvilke nye teknologiske redskaber der allerede nu kan effektivisere arbejdet for danske landmænd.

- Når vi taler om at reducere miljøpåvirkningerne, er der rigtig meget fokus på pesticidforbruget. Men der findes også måder at forbedre jordforhold og sprøjte mere målrettet. Vi skal se mere på, hvordan vi kan få de nye teknologier ud at arbejde, sagde Ole Green.

Varmefølsomt kamera hjælper vilde dyr

En af disse teknologier er flyvende droner, en form for små helikoptrer, der nemt kan identificere, hvor ukrudtet i marken er, så det bliver nemmere at sprøjte.

- Landmanden behøver ikke først at køre forgæves ud med traktoren for at finde ud af, hvor ukrudtet er og hvor stor mængden er, men kan blande og dosere sprøjtemidlet, inden han kører ud, forklarede Ole Green.

Også markens vilde dyr, der i dag er truede, kan få hjælp af fremtidens teknologier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er netop udviklet en flyvende drone, der ud over et almindeligt kamera også er udstyret med et varmefølsomt kamera, som kan benyttes til at finde vilde dyr foran høstmaskiner meget tidligere og hurtigere, end det menneskelige øje. Faktisk kan den nye teknologi I høj grad aflaste landmændene.

-Ved at kombinere alt den viden, som vi i dag har i markdatabaser med on-line målinger fra vores maskiner, kan vi I dag gøre vores maskiner I stand til at agere som den erfarne landmand, sagde Ole Green.