Vadehavet kan godt blive en del af verdensnatur-arven, men digerne langs det nederste af Danmarks vestkyst skal ikke være en del af arven.

Det mener en række landboforeninger i Sydvest- og Sønderjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bakker op om ideen om at få Vadehavet på listen over verdensnaturarven, men det skal være under de samme forudsætninger som i Tyskland og Holland. Vælger UNESCO at acceptere ansøgningen, kan det gavne området og ikke mindst turisterhvervet, og det vil vi gerne støtte. Vores eneste krav er, at digerne friholdes, som det også er tilfældet i vores nabolande, fastslår Claus Christensen, som er talsmand for landbruget og digelaugene langs hele den danske del af Vadehavet. Han er desuden formand for Sydvestjysk Landboforening.

Højeste prioritet

Claus Christensen peger på, at digerne er skabt af mennesker og derfor ikke en naturlig del af verdensarven.

- I Tyskland og Holland har digesikkerheden højeste prioritet. Derfor begynder naturbeskyttelsen ved digefoden eller 150 meter fra diget, og det bør også blive tilfældet her i landet, understreger Claus Christensen, som finder det vigtigt, at befolkningens sikkerhed med digerne vægter højest.

Talsmanden mener, at miljøminister Ida Auken er på vej mod en "arrogant magtdemonstration" og overhører de lokale ønsker.

Claus Christensen, digelaugene samt Sydvestjysk Landboforening, Sønderjysk Landboforening, LHN og Sønderjysk Familie Landbrug håber dog, at ministeren vil lytte til indvendingerne.