Der er finanskrise, og beskæftigelsen i en række brancher falder, fordi der ikke er så meget gang i industrien og byggeriet. Men landbruget går mod strømmen.

Det dokumenterede Claus Christensen, formand for Sydvestjysk Landboforening onsdag aften, da der var generalforsamling i landboforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plus og minusser

Mens beskæftigelsen i industri, handel og byggeri er ykket, så er der i dag 10 procent flere beskæftigede i landbruget end ved krisens begyndelse i 2008, sagde Claus Christensen med henvisning til tal fra Beskæftigelsesregion Syddanmark. Fra 3. kvartal 2008 til 3. kvartal 2012 voksede sektoren for landbrug, skovbrug og fiskeri lokalt med 600 personer.

Det skal ses på baggrund af, at der i samme periode forsvandt 13.000 job i industrien, 4.000 job i bygge og anlæg og 7.000 job inden for handel og transport. Det viser, sagde formanden, at landbruget spiller en stor rolle i området.

Flere muligheder

- Statistikken viser også, at tabet af job i de andre brancher ikke har været så markant i det seneste år. Nu skabes der job i både landbruget og industrien. Det flugter fint med de seneste eksporttal, der viser, at det er landbrug og industri, der trækker et overskud hjem til Danmark. Det bedste af det hele er, at landbruget har potentiale til mere, hvis man politisk fjerner reguleringer af, der virker unødigt hæmmende på landbruget, siger Claus Christensen.

Han foreslår for eksempel, at landbruget får et lidt større spillerum ved at energiafgifterne lempes, og at miljøreguleringen får en form, så den bliver mere målrettet og ikke bremser erhvervets vækstmuligheder.

Randzonerne bør for eksempel opgives til fordel for en langt mere præcis og fagligt begrundet indsats på de steder, hvor det batter allermest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stolthed

- Vi er det land i verden, der har den største eksport pr. landmand, og det er en position, som jeg synes alle danskere bør være stolte af. Og glade for. Landbrugseksporten er i høj grad med til at finansiere vores velfærdssamfund, siger han.

Landbrugsformanden var i sin beretning skarp i sin kritik af de to nok mest omtalte indgreb over for dansk landbrug i nyere tid. Vandplanerne og randzoneloven:

- Vandplanerne har udviklet sig til en farce, og statens håndtering af dem er helt useriøs, når man tager i betragtning, at de rammer et af de erhverv i landet, der skaber indtjening og vækst. Og bedre er det ikke med randzoneloven. Den må ophæves, sagde Claus Christensen.

Vandplan og kvælstofregulering

Debatten på generalforsamlingen drejede sig blandt andet om kontrollen af landbruget, men også en kommende ny kvælstofregulering optog sindene. Der er udbredt lettelse over, at Natur- og Landbrugskommissionen efter alt at dømme vil foreslå en ændret regulering, så landmænd bedømmes på, hvad der udledes til vandmiljøet.

På generalforsamlingen var der nyvalg til Lars Jager Madsen, Sig, og Anders Harck, Tjæreborg, begge 41 år. Den hidtidige næstformand, Heino Mølholm, Sig, havde efter 10 år i bestyrelsen valgt ikke at genopstille. I kampvalget om bestyrelsesposterne opnåede Kim Nielsen, Ribe, ikke genvalg. Han forlader bestyrelsen efter at have siddet der i to år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sydvestjysk Landboforening har 1.142 aktive og 612 passive medlemmer.