Som altid i landbruget gælder det om at få maskinerne til at overkomme mere på kortere tid - og med et bedre resultat. Det er også meningen med den nye serie storballepressere fra New Holland. Den nye BigBaler 1290 smykker sig med to stjerner på Agromek.

Det er lykkedes for New Holland at øge kapaciteten på storballepresseren, model 1290, med op til 20 procent, ligesom den presser ballerne med op til fem procent mere massefylde. En ny pick-up giver bedre indføring i kraft af, at den ud over at have to sidesnegle i hver side også har en oversnegl, der hjælper materialet ind i presseren. Antallet af stempelslag er øget med 14 procent til 48 slag i minuttet med en ny og kraftigere gearkasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig - med Crop ID - kan oplysninger om hver balle registreres ved at ballen får en microchip monteret i bindegarnet, før den forlader presseren. Det kan være informationer som ballevægt, fugtindhold, dato og klokkeslæt, som efterfølgende kan hentes frem igen.

200.000 baller

Blandt kvaliteterne er også mere ensartede baller med samme tæthed. Det skyldes ikke mindst den nye såkaldte MaxiSweep pick-up, der giver en bedre indføring og sikrer, at hvert eneste strå presses med i ballen. Tændernes styrke er blevet øget betydeligt på CropCutter modeller med anvendelsen af seks millimeter spiraltænder som standard, hvilket øger holdbarheden ved arbejde i vanskeligt terræn og på marker med mange sten. Dertil er den angiveligt blevet nemmere at betjene og nemmere at vedligeholde.

De fire modeller i serien producerer baller fra 80x70 centimeter til 120x90 centimeter. Fleksibilitet har været et nøgleord, så de store pressere er effektive i både traditionelle og i mere utraditionelle afgrøder såsom sukkerrør og majs - perfekt til den voksende biomasse-sektor.

De store ballepressere fremstilles i Zedelgem i Belgien. Under udviklingen blev der produceret mere end 200.000 baller, hvilket svarer til 10 sæsoners arbejde, før den første producerede ballepresser forlod produktionslinien.