I årevis har mælkeproducent Jette Jacobsen haft på fornemmelsen, at den nu krakkede Tønder Bank balancerede på kanten af store problemer.

Da den økologiske landmand fra Gabøl ved Vojens efter mange års venten på en miljøgodkendelse skulle i gang med en omfattende udvidelse af sin bedrift, valgte hun Tønder Bank efter en licitation, og hun gik i gang med forberedelserne til projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kassekreditten var lukket

- Vi rømmede muldjord og købte kvote hjem, og i den forbindelse ringede jeg til Tønder Bank og sagde, at jeg skulle have overført fire millioner kroner til kvotekøbet. Det kunne de ikke. De havde fortrudt. De ville ikke være min bank alligevel, siger Jette Jacobsen.

Det er cirka tre år siden, og et stykke tid efter det overraskende afslag fra Tønder Bank fik Jette Jacobsen besøg fra Finanstilsynet, som skulle se på hendes bedrift og engagementet med det sønderjyske pengeinstitut.

- Pengene var taget hjem, jeg havde fået dankort til privaten, og det hele var i orden. Det der skete dengang var helt uhørt, men Tønder Bank var allerede nødlidende dengang. Finanstilsynet havde været og sige ”luk sluserne”. Det er flot, at banken har kunnet klare den i tre år og har kunnet holde det hemmeligt, men jeg har sagt til dem, jeg har mødt, at de skulle holde sig fra banken. De har haft problemer, og de har ikke kunnet rette dem op, siger Jette Jacobsen.

- Hvis det her havde været USA, havde jeg kørt en retssag mod Tønder Bank, siger hun.

Det har været håbløst

- Da jeg hørte, at Tønder Bank lukkede, forstod jeg det hele. De har levet helt håbløst, siger Jette Jacobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun kom til Tønder Bank fra en mindre sparekasse, der ikke havde størrelsen til at finansiere en udvidelse med over 300 sengepladser og en ny malkeafdeling på Haugaard i Gabøl.

Vedholdende landmand

Men da Jette Jacobsen fik et lån på ti millioner kroner fra Vækstfonden, indvilligede hendes gamle pengeinstitut i at fortsætte med hende som kunde.

- Jeg lavede overskud i 2011, og da de sikkert har tænkt, at hende Jette slipper vi ikke af med, så gav de op og hjalp mig – og jeg er dybt taknemmelig, siger Jette Jacobsen.

Midt i november har hun rejsegilde på sin nye stald, som skal stå klar til april. Til den tid vokser hendes bedrift fra cirka 300 malkekøer til over 500.

- Vi er nogle, der tror på fremtiden, selv om den ser barsk ud, siger Jette Jacobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tror på sparekassen

Nu er Tønder Bank fortid, men debatten i offentligheden fortsætter. En debat, der også handler om, hvorvidt de danske pengeinstitutter er så sunde, som banker og revisorer giver udtryk for.

- Man kan godt være bekymret for sit pengeinstitut, men man kan også være så bekymret, at man ikke kommer videre. Jeg har hele tiden troet på min sparekasse. Den kommer med nogle gode resultater. Jeg har været så presset af mine gamle bygninger, så det er ikke et spørgsmål om, hvem jeg troede på, men et spørgsmål om, hvem der troede på mig. Jeg skulle udvikle eller afvikle, siger Jette Jacobsen.

Billigere byggeri i dag

Den forsinkede proces med først miljøgodkendelse og senere finansiering er ikke så dårligt, at den ikke har været godt for noget.

- Jeg ville have bygget min nye stald tossedyrt. Jeg får en langt billigere stald nu tre år efter, fordi det er blevet billigere at bygge, siger Jette Jacobsen, som er rigtig glad for at hun har en fornuftig bank.

- Jeg vil gøre alt for at kunne svare mit, siger hun.