Harer, rådyr, fasaner og andre vilde, danske dyr lever livet farligt, når der skal høstes græs på de danske marker.

De stadigt større landbrugsmaskiner gør det nemlig svært for landmændene at se dyreunger, der gemmer sig i græsset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De vilde dyr gemmer deres unger i afgrøderne i stedet for at flygte når maskinerne kommer. Derfor er ungerne svære at få øje på, og mange gange sker en påkørsel, uden at traktorføreren opdager det. Det er særligt rålam og harekillinger, der er i farezonen. De første uger af deres levetid bliver de nemlig liggende, hvor deres mor har lagt dem. Og selv når de er blevet gamle nok til at flygte ved fare, risikerer de alligevel at blive indhentet og kørt over af de hurtige maskiner, forklarer Cammi Aalund Karlslund, natur- og miljøkonsulent, Videncentret for Landbrug, til vfl.dk.

For at løse problemet har Videncentret for Landbrug indsamlet en række forskellige metoder til vildtvenlig høst. Den bedste teoretiske metode skal nu testes hos fire landmænd.

- Det er simple skræmmemidler, der skal sættes op dagen før, der skal høstes. Som for eksempel en flamingokasse, der placeres på nogle stokke i kanten op mod naturarealer eller skov, hvor vildtet færdes. Så vil rådyrene af frygt for det nye, ukendte på marken langsomt trække deres unger væk derfra, forklarer Cammi Aalund Karlslund.

Hvis du har et abonnement til landbrugsinfo.dk, kan du se flere råd til at holde vildtet væk fra marken her.