Maskinbladet, Tjekkiet.

Under "Praxistage 2011" i Tjekkiet på det 2.900 hektar store Horsch-ejede landbrug blev flere nyheder vist frem. En af de mere ?kendte? nyheder var Focus TD-såmaskinen. Maskinen er egentligt først en nyhed i 2011, selvom den har kørt herhjemme som demo maskine hos Stroco-Agro, den danske importør, siden efteråret 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Princippet på Focus TD-såmaskinen er, at jorden kun bearbejdes der, hvor det er nødvendigt, fortæller Arne Gejl fra Stroco-Agro.

Såmaskinen kører efter princippet, at der kun arbejdes i de rækker, hvor afgrøderne bliver sået. Den øvrige jord mellem afgrøderækkerne berøres ikke.

Såmaskinen fås i 6,0 og 7,2 meters arbejdsbredde, hvor den største maskine går op i systemer med 36 meter plejespor.

Såmaskinen kan placere gødning sammen med såning, og det er muligt at indstille, hvor gødningen skal placeres bag tænderne. Såtanken kan opdeles i forholdet 60/40 mellem gødning og korn, og tanken rummer 5.000 liter.

- Maskinen er velegnet til såning af raps, da den kan løsne jorden i helt ned til 30-35 centimeters dybde, og der kan tilmed placeres gødning samtidig med såning, forklare Arne Gejl, som også kan fortælle, at der til efteråret på Agritechnica bliver præsenteret en enkorns-såenhed til maskinen, så der kan sås majs med maskinen på 35 eller 70 centimeters tandafstand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er jo en stor gødningstank på såmaskinen, så maskinen kan virkelig blive en effektiv majssåmaskine, og det giver også flere muligheder på eksempelvis maskinstationen, da den samme såmaskine både kan bruges til korn, raps og majs, forklarer Arne Gejl.