Hovedparten af markboringerne i Danmark er i så ringe forfatning, at sprøjtemidler og næringsstoffer ledes direkte ned i grundvandet. Det fastslår Asbjørn Højfeldt, der er direktør for borefirmaet Højfeldt A/S i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Op mod 70 procent af de gamle markboringer er i så ringe stand, at de udgør en stor risiko for grundvandet, lyder hans vurdering, der baserer sig på mange års erfaring med brøndboring i Jylland og på Fyn.

Asbjørn Højfeldt placerer ansvaret for miseren hos kommunerne, der efter hans mening gennem mange år har taget for let på opgaven.

- Det er først de seneste tre-fire år, kommunerne for alvor har gjort noget ved sagen, fortsætter han.

Asbjørn Højfeldt har set, hvordan gamle boringer ofte er utætte, så vandet løber lige ned i grundvandsmagasinet. Og ligger boringen i en lavning på marken, er problemet endnu større, da store nedbørsmængder får vandet til at samle sig netop dér og løbe ned i undergrunden, hvis boringen ikke er ordentligt forseglet.

- Mange boringer ligger jo i lavninger, hvor jorden ikke er dyrkbar, fortsætter han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Utætte brøndringe

Hvis brøndringene ikke er tætte og ikke rager de foreskrevne 30 centimeter over jorden, vil store mængder af overfladevand kunne løbe ned i brønden og derfra ned i boringen, hvis der ikke er sat en tæt forsegling på boringen.

Det er andet problem, som Asbjørn Højfeldt ser, er skorstenseffekten.

- Hvis borehullet ikke er forseglet korrekt, løber vandet ned langs boringen, forklarer han.

Man kan reparere en boring ved at lave en overboring og tætne den med bentonit mellem det inderste og det yderste rør, men det er ifølge Asbjørn Højfeldt temmelig dyrt, og nogle gange vil det bedre kunne betale sig at få lavet en ny boring.

Bentonit er en form for ler, der, udover at være vandtæt, også har den egenskab, at det udvider sig ved kontakt med vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er først de senere år, at bentonit bruges som tætningsmateriale. Det er et kostbart produkt, hvilket er med til at fordyre arbejdet, når man skal reparere eller lave en ny boring, forklarer Asbjørn Højfeldt.

Bentonit bør også bruges, når en ubenyttet boring skal lukkes helt. Og ubrugte boringer er der masser af, ifølge Asbjørn Højfeldt.

- Hvis alle de boringer, der ikke bruges, blev lukket, ville man kunne undgå unødvendig nedsivning af overfladevand til grundvandet, fastslår han.

Bentonit er også det materiale, der fremover skal bruges i alle fremtidige boringer i hele dybden på boringen, hvis en ny lov om boringer bliver vedtaget, oplyser Asbjørn Højfeldt, der tilføjer, at lovforslaget netop er sendt i høring.