Lyt til artiklen:

Vandværker: Fund af cyazofamid understreger alvoren

00:00
Hastighed: ???x
02:13

Miljøfarlige stoffer skaber i stigende grad problemer for drikkevandet. Det gælder både kemikalier og sprøjtemidler, og senest har svampemidlet cyazofamid, der anvendes til kartofler og løg, vist sig at være en trussel, det skriver Danva og Danske Vandværker i en pressemeddelelse.

Cyazofamid blev for nyligt for første gang fundet i nedsivninger af Miljøstyrelsen, som derfor har startet processen mod at tilbagetrække godkendelsen af stoffet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce
Svampemiddel for første gang fundet i nedsivning

Se også:

Svampemiddel for første gang fundet i nedsivning

DANVA og Danske Vandværker understreger, at det haster for politikerne at få sikret danskernes drikkevand for fremtiden. Det er derfor ifølge dem helt afgørende at oprette grundvandsparker, hvor drikkevandsindvinding holdes fri for forurenende aktivitet.

- Vi ønsker, at Regeringen, som den skriver i sit grundlag, reserverer arealer - de såkaldte grundvandsparker - til drikkevandsindvinding, hvor der ikke må være forurenende aktiviteter. Selvom vi presser på, så er der desværre midler, som man får lov til at fortsætte med at bruge. Og når det nu en gang er sådan, så haster det med, at drikkevandet sikres med grundvandsparker, siger direktør i Danva, Carl-Emil Larsen.

Det er vigtigt at understrege, at vandværkerne er underlagt streng kontrol og kun leverer drikkevand, der overholder meget strikse krav. Men det er desværre et faktum, at både forbudte og tilladte pesticider finder vej til vores grundvand og dermed udgør en alvorlig trussel for drikkevandet.

- Vandselskaberne kæmper for at holde rester af tilladte og forbudte pesticider ude og sikre danskerne rent drikkevand i hanerne. Vi vil gerne opfordre til, at politikerne får drikkevandet beskyttet en gang for alle, siger direktør i Danske Vandværker, Susan Münster.

Det er cyazofamids såkaldte nedbrydningsprodukter, DMS og DMSA, der er fundet i Varslingssystemet, hvor man tester, hvordan sprøjtemidler bevæger sig i jorden. Svampemidlet er blevet meldt ind til Miljøstyrelsen, fordi det er blevet dokumenteret, at nedbrydningsprodukterne overskrider grænseværdien markant og er på vej ned mod grundvandet og dermed kan være et problem for produktion af drikkevand.