Administrativ tung, nem for virksomheder at snyde med, og så virker den ikke efter hensigten. Sådan lyder eksperters dom over regeringens fedtafgift, skriver Jyllands-Posten ifølge Ritzau.

Professor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet, der er medlem af regeringens egen skattekommission, kalder afgiften administrativt bøvlet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der vil blive skabt så megen ekstra administration, at det i bund og grund er spild af ressourcer. Spørgsmålet er i øvrigt, om den overhovedet har en sundhedseffekt. Loven rammer meget upræcist, siger han.

Nemt at snyde

Et af hovedproblemerne er, at blot nogle typer af mættet fedt bliver afgifts belagt. Eksempelvis er smør afgiftsbelagt, mens æg er fritaget. Det vil gøre det nemt for virksomhederne at snyde på vægten, påpeger en skatteekspert fra revisionshuset KPMG.

- Det står mig ikke klart, hvordan de vil kontrollere indholdet. Reelt kan du faktisk ikke kontrollere, om fedtet kommer fra smør eller æg, siger senior tax manager Marie Louise Hede fra KPMG.

Fødevarevirksomheder som mejeriselskabet Arla Foods og chokoladeproducenten Toms Gruppen er også bekymrede for, om loven vil opfordre til svindel og forvride konkurrencen.

Formålet med afgiften, der træder i kraft 1. juli næste år, er at fremme befolkningens sundhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kommer den ikke til, mener flere ernæringseksperter, blandt andre formanden for regeringens egen forebyggelseskommission, direktør i Anvendt Kommunalforskning Mette Wier.