Danskerne er vant til, at når de køber bil, tobak eller betaler elregningen, består det meste af udgiften af afgifter til staten. Fra næste år bliver det samme tilfældet for fødevarer med store mængder såkaldt mættet fedt. Det skriver Børsen.

Der lægges en stor procentdel oven i den nuværende pris i form af moms og afgifter. For en kvart liter piskefløde stiger prisen med godt en krone fra de nuværende 8,50 kroner. I forhold til en pris før moms på 6,80 kroner ryger der således 40 procent oven i via moms og fedtafgift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bekymret for eksport

Der er udsigt til øget grænsehandel, og hos det svenskejede fjerkræslagteri Danpo frygter man for konsekvenserne af den nye afgift.

Ifølge administrerende direktør Jan Klarskov Henriksen vil den ramme virksomhedens eksport, der tegner sig for omkring halvdelen af produktionen. Dermed kan det få betydning for de 500-600 ansatte, vurderer han.

Dos Dansk Erhverv stiller man sig stærkt tvivlende over for, om den højere afgift på fedt overhovedet har nogen effekt, hvis danskerne blot køber de usunde produkter andre steder.