Lyt til artiklen:

Ny naturpakke klar: 888 millioner kroner til biodiversitet

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er enige om en natur- og biodiversitetspakke, der afsætter 888 millioner kroner til 13 naturnationalparker og endnu mere urørt skov. Samlet set slippes naturen fri på et areal, som er omkring dobbelt så stort som Langeland.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med aftalen giver vi naturen et historisk løft, så dyr og planter får bedre og grønnere levevilkår i Danmark. Det har længe været et ønske for regeringen - og ikke mindst for mange danskere - at naturen skulle have en hjælpende hånd. Derfor er jeg glad for, at vi som en del af forhandlingerne om en grøn genstart er blevet enige om nye danske nationalparker og store områder med urørt skov. Det er et vigtig skridt for at bringe vores natur på fode igen, siger finansminister Nicolai Wammen.

Aftalen vidner om, at Danmark er klar til et nødvendigt paradigmeskifte, der sætter fokus på indsatser for vores natur og biodiversitet, siger miljøminister Lea Wermelin.

- Før valget gav vi et løfte om at passe bedre på vores natur. Derfor er jeg glad og stolt over, at vi i dag kan præsentere en aftale med et af de største løft af naturindsatsen i nyere tid. Her sætter vi nu ind for at bremse naturkrisen med mange tusinde hektar urørt skov og nye naturnationalparker, så de næste generationer også kan opleve en mangfoldig og spændende natur, siger miljøminister Lea Wermelin.

Med 888 mio. kr. i 2021-2024 vil aftalepartierne prioritere udlæg af urørt skov, nye naturnationalparker og en strategi for forvaltning af truede arter. Med de afsatte midler vil det være muligt at nå op på et samlet udlæg af knap 75.000 hektar urørt skov og etablering af 15 naturnationalparker.

I aftalen indgår også, at partierne vil etablere et biodiversitetsråd. Hertil er der afsat fire mio. kr. årligt i 2021-2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug og Fødevarer er positivt indstillet over for pakken, men ser dog nogle mangler, skriver Lone Andersen, viceformand i Landbrug og Fødevarer.

- Vi havde gerne set, at pakken have indeholdt midler til en indsats for naturen i det åbne land. Blandt andet har vi peget på behovet for at afsætte nationale midler til pleje af særligt værdifuld natur som i mange tilfælde ejes og forvaltes af landmænd.

- Vi er grundlæggende positive over for nedsættelsen af et biodiversitetsråd. Ved at samle alle parter i et råd, kan vi tage hånd om biodiversiteten på en god måde, der tager bedst muligt hensyn til alle parter og interesser.

Landbrug og Fødevarer er mere splittet, når det kommer til etableringen af de 13 nationalparker.

- I udspillet bliver der lagt op til at etablere en række naturnationalparker på statens arealer. Det kan give god mening, men det er selvfølgelig vigtigt at man også overvejer hvilke konsekvenser det vil kunne få for arealer uden for parkerne. Fx vil meget høje bestande af vildt kunne have konsekvenser for omfanget af vildtskader på tilstødende marker. Det skal der tages højde for og det kræver, at alle parter bliver hørt.