Der var mange tilhørere fra ikke mindst landbrugets organisationer ved onsdagens samråd om undergødskning og randzoner, og blandt dem viceformanden for Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt:

- Det kom under samrådet frem, at ministeren har bedt DCE - Nationalt Center for Miljø - om et nyt notat om kvælstofeffekten af randzonerne. Det var totalt knæfald over for os i forhold til den kritik, Landbrug & Fødevarer har rejst af randzonerne. Vi har peget på, at randzonerne ikke har nogen generel effekt. Det kan have en effekt nogle steder, men DCE har hele tiden sagt, at det har en stor effekt på 1.100 tons. Der er budskabet i det nye notat, at effekten er "op til" 1.100 tons, og at effekten er meget usikker. Vi ved ikke hvor stor, effekten reelt er, sagde Lars Hvidtfeldt efter samrådet til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny viden

Han var ikke mindst tilfreds med, at ministeren ikke "zappede ind" på de tal og den måde, man har diskuteret kvælstofreduktion på de senere år:

- Ministeren lagde op til, at der skal fremskaffes ny viden, og at det er på baggrund af ny viden, at hun kan lave kvælstofregulering, fjerne normerne og med sindsro fjerne randzonerne, Det er Landbrug & Fødevarer overordentlig tilfreds med. Det har været en farce og makværk med randzonerne fra "dag 1". Ikke nok med, at det ikke har nogen miljøeffekt, man har heller ikke givet landmændene den kompensation, der var stillet i udsigt, ligesom der har været meget stor usikkerhed om, hvor randzonerne skal udlægges, slutter Lars Hvidtfeldt.