Abonnementsartikel

Næste generation af unge landmænd er på vej, og de bliver klædt godt på. Men de kan ikke overleve på teori alene, de har også brug for praktikken.

En ting er, at næste generation af unge landmænd er godt på vej fra skolerne. Men er vi som landmænd klar til at tage ansvar og sørge for at give dem den praktiske ballast, de kan bruge i deres videre færd? Det er ikke muligt at lære alt på den tid, de er under uddannelse, men de kan i den grad præges positivt og få erfaringer med, som de kan bygge videre på.

Jeg har selv været elev og haft læremestre, som har præget mig positivt. Nogle ting sidder stadig så dybt i mig i dag, at det både kan være en hæmsko eller en fordel - afhængigt af hvilke øjne der ser på det.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En simpel ting som at maskiner skal lines op på række i maskinladen har givet mig sjove oplevelser og rullende øjne fra elever. Men når man så prøver at forklare dem, at det siger meget om en, hvordan man "smider" en maskine i laden. I stedet for lige at bruge lidt tid på at parkere den pænt og på linje med de øvrige maskiner. Så kan man for de flestes vedkommende godt se, at der tændes et lys, og at de lige pludselig kan se meningen med det.

Selvfølgelig kan dagligdagen være præget af travlhed, men når tiden er til det, er der ikke noget bedre end at åbne porten til maskinladen og se maskinerne stå pænt linet op. Det samme gør sig gældende i marken, når man kan se, der er gjort noget ud af arbejdet, selv ud i hjørnerne og afslutningerne, så der er noget øjenkræs at glæde sig over igennem sæsonen.

Det er fantastisk at kunne viderebringe nogle af disse grundlæggende ting om, at tingene skal være i orden, samt at videregive interessen og passionen for landbruget til et ungt menneske, og se hvordan personen udvikler sig. Vi har som landmænd et ansvar for at præge den næste generation bedst muligt, for de er vores vigtigste kort til at sikre dansk landbrug i fremtiden - er du klar til at tage det ansvar?