Lyt til artiklen:

Nu er det slut med fuldspaltegulv: Overtrædelser kan koste dyrt

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Om mindre end to måneder er det ikke længere lovligt at holde kvier på fuldspaltegulv. Efter den 1. juli udløber overgangsordningen, der har gjort, at ældre staldbygninger har været undtaget reglen. Det betyder, at alle stalde nu skal leve op til reglerne.

- Der er rigtig mange gamle stalde, hvor der stadig er arealer med fuldspaltegulv, og hvor der går ungdyr i. Men en del står også tomme, siger Rikke Oehlenschlæger Hjort, som er byggerådgiver med special i kvæg i Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det her nødvendigt, at lave nye indretninger eller undlade at bruge pladserne.

- Det vil få konsekvenser, hvis man ikke overholder lovgivningen, og der kan gives bøder og i værste tilfælde fængselsstraf. Derfor anbefaler vi, at man får lagt en plan for at ændre på forholdene, hvis det er nødvendigt, siger Rikke Oehlenschlæger Hjort.

Kamera spotter køer med dårlige klove

Se også:

Kamera spotter køer med dårlige klove

Hun påpeger, at der er flere muligheder for at indrette fuldspaltegulv til ungdyr, enten med sengebåse eller dybstrøelse. Der skal dog ses på hver enkel stald i forhold til, hvad der giver mest mening.

Få staldene lavet om

Der er flere overvejelser man skal igennem, inden man finder den rigtige løsning.

- På én bedrift kan den bedste løsning være at bygge stalden om, så den bliver lovlig. Andre steder vil det blive for dyr en løsning, når der samtidig reduceres i antallet af dyr, der kan være i stalden. Så kan det måske bedre svare sig at bygge et helt nyt staldafsnit. Er stalden saneringsmoden, kan det også være, at den bedste løsning er at bygge en helt ny stald eller finde en anden stald i naboområdet. Men det skal afvejes individuelt, siger Rikke Oehlenschlæger Hjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ofte ligger ældre stalde tæt ved stuehuset, og det kan også medføre udfordringer i forhold til miljø- og byggetilladelser.

- Den løsning, der udnytter pladsen bedst muligt, er at etablere et udvendigt foderbord og etablere sengebåse i midten af stalden, men hvis stalden ligger tæt ved stuehuset, er det ikke sikkert, at det er optimalt, hvis man får direkte indkig fra stuehuset. Løsningen bør findes lokalt på den enkelte bedrift i samarbejde med en rådgiver, så forskellige muligheder kan blive vendt. Dermed kan den rigtige og mest fordelagtige beslutning tages på et oplyst grundlag, siger hun.

Rapport: Dyrevelfærden bliver bedre i danske stalde

Se også:

Rapport: Dyrevelfærden bliver bedre i danske stalde

Uanset hvilken løsning den enkelte landmand vælger, er det vigtigt, at man får det formelle på plads.

- Når der skal ændres i selve produktionsarealet, skal man huske at have styr på sin miljøgodkendelse. Ændres der i staldens gulvkonstruktion, skal der byggetilladelser til. Der er derfor en række myndighedsgodkendelser, som er nødvendige for, at man på lovlig vis kan nå i mål med de ændringer, der sikrer, at man efter 1. juli lever op til reglerne.