Lyt til artiklen:

Eksotiske afgrøder til Danmark

00:00
Hastighed: ???x
02:17

Det er ikke mange årtier siden, at majs var en fremmed afgrøde på danske marker. Nu er der majsmarker i store områder, hvor kvægbedrifter har stor gavn af de høje planter som finsnittet foder til køerne.

Majsen var tidligere en afgrøde, der var forbeholdt sydligere himmelstrøg, men har fået plads og anvendelse i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også protein- og olieafgrøder, der tidligere var forbeholdt sydligere himmelstrøg, sniger sig ind på danske marker.

Politisk bliver der i uendeligheder talt om vigtigheden af flere hektar med afgrøder henvendt direkte til human konsum. Men det er ikke nødvendigvis den vej, det går.

Et eksempel er solsikker, der bliver afprøvet på danske marker. Men kernerne når ikke modenhed i vores hjemlige klima, da varmen, lyset og dermed vækstsæsonen bliver afbrudt af fugtigere vejr og skimmelangreb.

Dermed ikke sagt, at afgrøden ikke kan finde fornuftig anvendelse. Solsikkekerner er rige på fedt og protein og kan crimpes og indgå som en god proteinkilde i foderblanding til køer.

Seges Innovation har haft forsøgsserier med solsikker, der i økologisk jordbrug kan være et godt alternativ til vinterraps, der på grund af sygdomsangreb og skadedyr kan ende med at give store udbyttetab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle af fordelene er højt olieindhold, at de er mindre gødningskrævende end vinterraps, har færre sygdomme og problemer med skadedyr, og at de er en god konkurrent mod ukrudt på grund af kraftig vækst og veludviklet rodnet.

Pressekagen har et højt indhold af fedt og rå-protein, og især det høje indhold af svovlholdige aminosyrer, gør det til interessant foder. I pressekagen var der i Seges Innovations forsøgene et forholdsvist højt proteinindhold, der lå mellem 28,5-39,6 procent af tørstoffet.

For at solsikker i fremtiden kan få en større plads på danske marker efterlyser flere konsulenter, at der bliver arbejdet med forædling af solsikker på samme måde, som der bliver arbejdet med forædling af majs og hestebønner, så sorterne i højere grad bliver tilpasset danske forhold og når modning, før det våde efterårsvejr sætter ind.