Lyt til artiklen:

Fødevarer er vigtig infrastruktur - derfor bør jord kun sælges til landbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Med flere og flere opkøb af god landbrugsjord der omlægges til skov, solcelleparker eller andet, mener jeg, vi bør tage debatten om, hvem jorden sælges til.

I Danmark er vi blandt den absolutte verdenselite, når det kommer til at producere fødevarer med så lavt et klimaaftryk som muligt. Men kampen om jorden er intensiveret, og den kamp mener jeg selvfølgelig skal vindes af dem, der fortsat kan dyrke jorden - nemlig os landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På trods af vores lands begrænsede areal, er vi en markant spiller, når det kommer til at imødekomme den stigende efterspørgsel på fødevarer, der er forsvarligt producerede. Det kan og skal vi være stolte af som landmænd - men også som nation.

I sidste uge kom det frem, at Klelund, der ejes af Sofie Kirk Kristiansens, har opkøbt landbrugsjord for 140 millioner kroner, med henblik på at udvide Klelund Dyrehave, der beskrives som en oase for den biologiske mangfoldighed.

Som landmand mener jeg ikke, at sådanne opkøb er gavnlige for dansk fødevareproduktion.

Nordeuropa ligger sammen med blandt andre Nordamerika i det klimabælte, hvor forskerne forventer at fødevarerne til hele verdens befolkning skal produceres i fremtiden. Samtidig skal vi huske, hvorfor vi indrettede fødevareproduktionen i Europa, som vi gjorde efter 1. Verdenskrig - nemlig at vi skulle kunne brødføde os selv. Accelerer vi den nuværende udvikling risikerer vi at ende i en situation, hvor vi gør os afhængige af import af fødevarer - præcis som vi så det med russisk gas. Det skal vi have for øje inden vi afvikler god og produktiv landbrugsjord.

Jeg forstår udmærket, at virksomheder opkøber og omlægger arealer til skov og natur. Men jeg frygter, at pæne CSR-strategier og ESG-regnskaber kan komme til at koste vigtig dansk infrastruktur - for det er, hvad fødevareprodukter er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forstå mig ret - der skal være plads til både landbrugsdrift og natur. Men når vi er så dygtige til at producere klimavenlige fødevarer i Danmark, bør vi landmænd måske overveje, hvem vi sælger vores jord til og hvilken jord vi sælger.

Hvis man som virksomhed insisterer på at starte sine egne skovprojekter i Danmark, vil jeg på det kraftigste opfordre til, at man ikke køber den gode landbrugsjord, men i stedet investerer i mindre frugtbare arealer. Det være sig problemarealer, ådale og lign. Det er i alles interesse, og på den måde kan vi løfte udfordringerne i fællesskab.

Lego-arving køber fire landbrug med 460 hektar: Udlægges til natur

Se også:

Lego-arving køber fire landbrug med 460 hektar: Udlægges til natur