Omkring 50 borgere i lokalområdet var mødt frem i Vojens torsdag aften, hvor de kunne møde folketingskandidaterne Hans Christian Schmidt (V) og Mathias Christiansen (EL) og høre, hvordan de hver især argumenterede for erhvervsliv og bosætning i lokalområdet. Samtidig kunne de fremmødte stille spørgsmål til kandidaterne, skriver SLF i en pressemeddelelse.

Inden debatten fortalte direktør for Erhvervshus Sydjylland, Jacob Chr. Nielsen om det nye erhvervshus og hvordan de vil arbejde for det lokale erhvervsliv. Erhvervshuset holder til sammen med SLF på Billund 3 i Vojens.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Effektiv transport for hele fødevareklyngen, tak

Næstformand i SLFs bestyrelse, Berith Nissen, holdt et indlæg om vigtigheden af, at infrastrukturen fungerer for hele fødevareklyngen.

Spildtid på vejene er en vækstdræber. Vi mangler i forvejen arbejdskraft - og trængsel stjæler arbejdskraften. Mange veje i kommunerne er så smalle, at selv ikke to biler kan komme forbi hinanden. Det kan føre til ulykker på vejene, hvor lastbiler eller landbrugsmaskiner er implicerede. Effektiv transport handler også om at komme sikkert frem, var nogle af Beriths Nissens ord.

Hun kom i oplægget ind på Landbrug & Fødevarers transportudspil, hvor man ønsker spildtiden minimeret, afskaffet de bøvlede regler og fremtidssikret dansk transportlovgivning.

Motorvej og linieføring

Herefter var der debat ved bordene, hvor de fremmødte kunne få en snak med politikerne og sige, hvad de havde på hjerte. Efterfølgende var der opsamling i plenum.

Det stod klart, at den kommende motorvej omkring Haderslev-Give fyldte meget. Flere af tilhørerne var interesserede i at høre mere om den præcise linieføring. Mange husejere frygter at blive nabo til motorvejen og dermed blive tvangsbundet til deres huse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Christian Schmidt mente, at reglerne omkring ekspropriering bør ændres. Det skal ifølge loven i dag være aktuelt, før staten køber, og så holdes folk hen i 6-8 år. Og man er bundet til sit hus eller sin jord. Reglerne skal laves om, så staten tvinges til at købe tidligere, mente politikeren.

Hvad er vigtigst?

De to modkandidater havde naturligvis svært ved at være enige om, hvordan man skaber god infrastruktur og bosætning i landet. Enhedslistens kandidat mente, at motorveje er en gammeldags løsning og at den offentlige transport skal prioriteres højere. Venstrekandidaten mente, at transportmulighederne også spiller ind på rekruttering af arbejdskraft ? at folk gerne vil arbejde i Sønderjylland, men at det skal være nemt at komme frem. Og så flytter folk ikke nødvendigvis efter sit arbejde - man kører efter sit arbejde.

I forhold til rekruttering mente Mathias Christiansen, at lønforskellene spillede ind, og at vi i øvrigt ikke behandler vores flygtninge og indvandrere ordentlig. De vil gerne i arbejde, men vi skubber dem væk, mente kandidaten.