Lyt til artiklen:

Debat: EU-Domstolen spænder ben for danske landmænd

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Det er i sig selv helt håbløst at forhindre brugen af midler, når der ikke findes alternativer. Men afgørelsen kommer ovenikøbet kun ganske få uger før der skal sås. Det sætter produktionen i en utrolig skrøbelig situation. Set fra min stol kunne man ikke træffe en værre afgørelse midt i en fødevarekrise, hvor det er altafgørende, at den danske landbrugsproduktion er i topform.

Vi står midt i en fødevareforsyningskrise som direkte konsekvens af Ruslands aggressioner mod Ukraine. Derfor er jeg meget frustreret over den nylige afgørelse fra EU-domstolen, der lukker for brugen af plantebeskyttelsesmidlerne neonikotinoider, som sukkerroedyrkerne bejdser deres frø med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De danske sukkerroeproducenter mister nu en dyrkningsmæssig sikkerhed, efter at man i flere år har fået dispensation af Miljøstyrelsen, fordi anvendelsen af midlerne ikke har udgjort en risiko. Så hvad har ændret sig? Kun en EU-domstolsafgørelse, der ikke tager højde for nationale forskelle.

Fødevaresikkerhed sættes over styr

Og hvad er konsekvensen? Ja, den manglende dispensation til bejdsning af frø sætter fødevaresikkerheden over styr. Landmændene har intet alternativ til at beskytte roerne mod sygdomme som gulsot. Det er i min optik helt på månen.

Vi har brug for udvikling af nye produkter og ny teknologi, der kan være med til at drive den grønne omstilling af landbruget, så vi kan reducere de miljømæssige konsekvenser, uden at reducere produktionen og sætte fødevaresikkerheden overstyr.

Men hvis ikke vi får kigget på de bøvlede og bureaukratiske processer for blandt andet godkendelse af plantebeskyttelsesmidler, så risikerer vi at blive hægtet af udviklingen. For som det ser ud nu, kan en sådan godkendelse tage op til otte år i EU, mens samme proces kan klares på et år eller to i USA.

Dansk landbrug er frontløbere på den grønne omstilling. Men det er svært at løbe stærkt, når der nu igen spændes ben for erhvervet. Derfor skal vi i EU have kigget på mulighederne for at fjerne de bureaukratiske og bøvlede benspænd, som landmændene alt for ofte støder på, når de ivrigt forsøger at leve op til politiske krav.