Lyt til artiklen:

Minkretssag skal direkte i landsretten

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Fødevarestyrelsens påbud om aflivning af samtlige mink i Danmark fra den 6. november 2020 er ulovligt og udgør samtidig en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det mener interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug, der derfor sidste efterår stævnede Fødevarestyrelsen på vegne af tre, nu tidligere, minkavlere.

Byretten i Glostrup har nu henvist sagen til Østre Landsret, hvilket glæder Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det fremgår af kendelsen i byretten, at Bæredygtigt Landbrugs påstand i søgsmålet er af så principiel karakter, at retssagen henvises til Østre Landsret som førsteinstans. Det er vi meget tilfredse med. Det er både helt afgørende og vigtigt, at sagen behandles på højeste niveau, forklarer han, i en pressemeddelelse.

Tomme minkhaller står stadig tre år efter aflivningen af erhvervet

Se også:

Tomme minkhaller står stadig tre år efter aflivningen af erhvervet

Bæredygtigt Landbrugs minkretssag mod den danske stat skal afklare, hvorvidt berøvelse af borgernes ejendom uden lovhjemmel er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, 1. tillægsprotokol, artikel 1, om respekt for ejendomsretten. Landsretten skal tage stilling til en mere symbolsk godtgørelse til de tre tidligere minkavlere på tre gange 17.000 kroner.

- Det vigtigste er imidlertid at statuere et eksempel, så offentlige myndigheder fremover ikke tilsidesætter lov eller menneskerettigheder. Den omstændighed, at Folketinget ovenpå det ulovlige indgreb etablerede et lovgrundlag, ændrer ikke på, at indgreb i ejendomsretten efter menneskerettighederne kræver hjemmel på tidspunktet, hvor påbuddet udstedes eller skal efterleves, siger Nikolaj Schulz.

- Danmark har i de seneste år oplevet en bekymrende udvikling i forhold til beskyttelsen af borgernes grundlæggende rettigheder, hvilket debatten om forbud mod koranafbrændinger illustrerer. Retten til ejendom er også en grundlæggende rettighed, og her vil Bæredygtigt Landbrug kæmpe. Vi ser derfor frem til i landsretten at få den dom i det juridiske univers, som vi aldrig fik i den politiske verden, lyder det fra chefjuristen.

Det tyvende europæiske land forbyder pelsavl

Se også:

Det tyvende europæiske land forbyder pelsavl