Lyt til artiklen:

EU-Parlamentet siger ja til omdiskuteret naturgenopretningslov

00:00
Hastighed: ???x
02:12

EU-Kommissionens forslag om en lov for naturgenopretning går videre til de endelige forhandlinger med EU's ministerråd.

Det stærkt omdiskuterede forslag balancerede på en knivsæg forud for dagens afstemning i EU-Parlamentet. I første omgang skulle parlamentarikerne forholde sig til, om udspillet skulle sparkes helt til hjørne, efter det med nød og næppe var kommet videre fra udvalgsmøderne i Bruxelles.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det forslag blev dog afvist med 312 stemmer for, 324 imod og 12 hverken for eller imod. Jublen brød løs i dele af salen, da det dermed stod det klart, at forslaget lever videre.

Efter en række afstemninger om ændringsforslag blev det endelige mandat til de videre forhandlinger med EU's ministerråd vedtaget med 336 stemmer for, 300 imod og 13 hverken for eller imod.

Alt-eller-intet-afstemningen var set som afgørende for, at EU's Green Deal samlet set kan blive en succes. Tilhængere af loven siger, at den er nødvendig for at nå Europas grønne mål, mens modstandere advarer om, at det vil ramme fødevareproduktionen og livet for landmænd, skovbrugere og fiskere.

Hvis loven om naturgenopretning var blevet afvist, ville forslaget efter alt at dømme være dødt, i hvert fald indtil EU-valget i sommeren 2024. Herefter ville det være op til en ny kommission at forsøge at genrejse forslaget.

Landbrugets største EU-organisation, COPA-COGECA, havde på forhånd opfordret parlamentet til at afvise forslaget, fordi det er 'dårligt konstrueret' og 'uden noget sammenhængende, klart eller dedikeret budget'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dagens beslutning var et nederlag til den konservative EPP-gruppe, som har lobbyet hårdt imod forslaget - en linje, som de danske EU-politikere Asger Christensen og Erik Poulsen (begge V og Renew) havde bakket op om trods uenigheder i deres politiske gruppering.