Lyt til artiklen:

Minkerstatninger kan være klar til udbetaling i løbet af 2024

00:00
Hastighed: ???x
05:06

- Vi skylder jer og jeres familier en ordentlig og værdigt punktum. Vi håber at vi med denne model, vi præsenterer nu, kan give jer dette, sagde fødevareminister Jacob Jensen på et netop afholdt pressemøde.

Ministeren lovede minkavlerne at speede erstatningsprocessen op. I løbet af 2024 lovede ministeren at flere avlerne kan få deres sager afsluttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Erstatningssagen har været en hjertesag for mig. Det har været et voldsomt forløb for avlerne med et langvarigt efterspil. Nu skal vi have flere penge hurtigere ud til minkavlerne, så vi kan få en hurtigere afslutning på hele forløbet, sagde Jacob Jensen.

- Jeg er især glad for, at vi med modellen giver mulighed for, at en større del af erstatningerne kan komme ud til minkavlere på forhånd, og at vi laver et fast track i form af en ny og forenklet erstatningsmodel med den ambition, at langt størstedelen af de minkavlere, der vælger den nye, forenklede model, vil have en endelig afslutning på deres sag omkring midten af 2024, sagde ministeren.

A-conto udbetaling

Ministeren præsenterede også et nyt tiltag, hvor en gennemsnitlig avler går fra at modtage 50 procent af den samlede erstatning som a-conto-udbetaling til at kunne få udbetalt 70 procent i a-conto. Dermed vil en større del af pengene komme ud til avlerne før den endelige erstatning ligger klar, sagde ministeren.

- Det er da glædeligt at vi kan få erstatninger fremrykket til 2024 og ikke i 2027, som tidligere meldt ud, men der har været meldt mange datoer ud, så vi afventer, men er positivt stemt, siger John Trier, næstformand i Nordjyllands Pelsdyravlerforening.

I dag mangler Fødevarestyrelsen og Taksationskommissionerne at behandle 1220 erstatningssager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der blev under S-regeringen lavet en politisk aftale om erstatning på op til 19 milliarder kroner til minkavlerne og berørte følgeerhverv.

Frem til den 21. april har Fødevarestyrelsen udbetalt 6,7 milliarder kroner ud af de 19 milliarder, som aftalepartierne var enige om.

Cirka 3,1 milliarder kroner er udbetalt i forskudsudbetaling til minkavlere. Med det nye tiltag fra regeringen kan der komme yderligere cirka 2,8 milliarder kroner ud til minkavlere.

Fødevareministeren lover også, at erstatningsbeløbene efter erhvervet blev lukket ned i 2020 er værdisikret, så myndighederne i udbetalingerne tager højde for inflationen.

Minkerstatninger udsættes igen, igen

Se også:

Minkerstatninger udsættes igen, igen

Model forslået af avlerne

Den nye fast-track-model er en model som minkerhvervet selv har præsenteret som en mulig løsning for at speede erstatningerne op. Modellen er både præsenteret for den tidligere S-regering og den nuværende SMV-regering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi fortsætter som nu med den lange sagsbehandlingstid for erstatningerne, så bliver vi aldrig færdig. Så vi forslår, at man laver en simplere beregning ud fra nogle nøgletal for den enkelte farm: omkostninger i 2019, prisindex for salg af skind tre år tilbage og antal dyr, og så laver en beregning, som der kan udbetales erstatning ud fra, siger John Trier, næstformand i Nordjyllands Pelsdyravlerforening og medlem af bestyrelsen i Kopenhagen Fur.

Læs faktaark om fast-track-modellen.

Både John Trier, Kopenhagen Fur og andre fra minkerhvervet har kritiseret Taksationskommissionen for at være alt for detaljeorienteret og nidkær i beregningerne.

John Trier er medejer at en minkfarm, som har været en del af de 25 såkaldte prøvesager - kalibreringssager - som skal danne grundlag for de endelige erstatninger.

- Vi havde besigtigelse af farmen den 1. juni 2022 og lige efter påske i år faldt vores erstatning på plads. Med det tempo og den detaljegrad vil vi aldrig blive færdige. Derfor hilser vi fast-track-modelen velkommen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forudser at cirka 50 procent af avlerne vil tage i mod fast-track-modellen, så sagerne kan blive afgjort hurtigere.

Regeringen skriver også i sit oplægget til modellen, at de forventer at cirka halvdelen af avlerne med mink i 2020 vælger den forenklede model.

I øjeblikket behandler Taksationskommissionen to spor med prøvesager, og John Trier vurderer, at der er færdigbehandlet 16-18 af disse sager.

Tilfreds formand

Også Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur, glæder sig over, at den nuværende regering har lyttet til ønsket fra branchen om en simplere og hurtigere beregningsmodel.

- Jeg er glad for udmeldingen i dag. Det er to et halvt år siden vi lukkede ned. Og med det tempo myndighederne havde på, så ville der gå seks år, inden vi kunne se den endelige erstatning. Så hvis jeg skal nå at opleve det, så skal der ske noget, siger Tage Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fast-track-modellen vil i første omgang primært kunne benyttes af de mere simple og enkle sager, der kan få en hurtigere erstatning.

- Det vil frigive mere tid og ressourcer til at behandle de mere komplicerede sager, siger formanden, der selv er minkavler ved Hedensted.

Minkavler: Erstatningsbehandlingen er for langsom og præget af usikkerhed

Se også:

Minkavler: Erstatningsbehandlingen er for langsom og præget af usikkerhed