Lyt til artiklen:

Økologiske æg har ikke længere forhøjet PFAS-niveau

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Fødevarestyrelsens laboratorie har på ny foretaget en række analyser af økologiske æg, efter at der i vinters blev konstateret et forhøjet indhold af PFAS i æg fra økologiske høns, som havde fået foder med fiskemel, det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Dengang reagerede ægproducenterne ved huirtigt at fjerne fiskemel fra hønsenes foder, og det betyder at indholdet af PFAS i æggene er faldet hurtigt herefter. Det bekræfter nye analyser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen har i marts og april 2023 undersøgt æg fra ti forskellige økologiske producenter. I otte prøver blev der ikke påvist PFAS, mens der i to prøver var fund af PFAS, men langt under grænseværdien.

Der blev ikke påvist PFAS i prøver fra fire forskellige konventionelle æggeproducenter. Efter fundet af PFAS i visse typer af fiskemel har Fødevarestyrelsen også undersøgt fisk fra hav- og dambrug. I ti af disse prøver er der ikke påvist PFAS, mens der i tre prøver er påvist PFAS i meget lave niveauer og langt under grænseværdien.

- Det er utrolig glædeligt, at Fødevarestyrelsen nu har konstateret, at økologiske æg ikke længere har PFAS i forhøjede niveauer. For mig at se er det udtryk for høj fødevaresikkerhed, når det så hurtigt er lykkedes at få lokaliseret og fjernet kilden til problemet - nemlig fiskemel i foderet. Det skaber tryghed og vished om, at der ikke er noget at frygte ved at spise økologiske æg. Fra regeringens side har vi fortsat stort fokus på den seneste tids generelle udvikling med PFAS, og derfor har Fødevarestyrelsen igangsat et bredere screeningsarbejde af PFAS i vores fødevarer, så vi bliver klogere og kan sætte ind, hvor der er brug for det, siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen.