Lyt til artiklen:

Økoæg udgør ikke en sundhedsrisiko

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Abonnementsartikel

Fødevarestyrelsen melder ud, at det trods fund af PFAS er sikkert at spise økologiske æg.

Der er ikke grund til at gå uden om økologiske æg trods fund af PFAS, for æg udgør kun en mindre del af vores samlede kost, lyder det fra Fødevarestyrelsen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Skal, skal ikke, tænker mange forbrugere om de økologiske æg i køleskabet, efter nyheden om fund af PFAS i økologiske æg. Men der er ikke grund til at gå uden om de økologiske æg, blandt andet fordi æg udgør en mindre del af den mad vi spiser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er bekymrende, at vi har fundet PFAS i økologiske æg, men forbrugerne kan fortsat spise økologiske æg, fordi vi spiser meget andet end æg, siger sektionschef Jannik Elmegaard, Fødevarestyrelsen.

Kilden til det forhøjede indhold af PFAS i økologiske æg er fundet. Det stammer fra fiskemel, som er tilsat foderet i små mængder for at sikre økologiske høns den nødvendige proteinforsyning.

Fødevarestyrelsen er i tæt dialog med æggeproducenterne, som har oplyst, at de som følge af undersøgelserne har stoppet brug af foder med fiskemel. Ikke-økologiske høns bliver ikke fodret med fiskemel, så der er ikke forhøjet indhold af PFAS i andre æg som f.eks. skrabeæg.

Halveret på en uge

- Indholdet af fluorstoffer i de økologiske æg bliver halveret inden for en uge, når hønen ikke længere får forurenet foder. Vi forventer derfor, at problemet med fluorstoffer i økologiske æg vil være løst inden for få uger, siger sektionsleder Jannik Elmegaard.

Som følge af det forhøjede PFAS-indhold anbefaler DTU Fødevareinstituttet, at børn mellem 4 og 9 år højst spiser to et halvt økologiske æg om ugen, og mindre børn bør spise færre æg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen er i tæt dialog med fiskemelsproducenternes brancheforening om, hvordan fiskemelsproducenterne fremover kan producere fiskemel med et lavt indhold af PFAS. Det kan blandt andet ske ved at kortlægge fisketyper, farvande og fangstperioder, som giver risiko for PFAS-forurenede produkter.

Fødevarestyrelsen overvåger løbende kød, fisk, æg og andre fødevarer for indholdet af blandt andet PFAS.

Der er hidtil ikke fundet problematiske niveauer af PFAS i kød og fisk.

Fødevarestyrelsen indleder nu arbejdet med et koncept for en bredere screening af fødevarer for PFAS.

Økologer kræver stop for brug af fiskemel

Se også:

Økologer kræver stop for brug af fiskemel