Lyt til artiklen:

Hollandsk protestparti får stort valg - bliver større end regeringsparti

00:00
Hastighed: ???x
01:12

Onsdag gik hollænderne til valg til landets senat, hvor der er 75 pladser at fordele. Allerede ved første exitpoll er der udsigt til en overraskelse af de store, idet landmands-protestpartiet BBB - BoerBurgerBeweging, står til at brage ind med 15 pladser, det skriver Reuters

Dermed står partiet til at blive større end premierminister Mark Ruttes konservative parti VVD, som ser ud til at gå tilbage fra 12 til 10 pladser i senatet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senatet er det hollandske parlaments overhus, og kan blokere for love vedtaget i underhuset repræsentanternes hus. Mark Ruttes regering har ikke haft flertal i senatet siden det forrige senatsvalg i 2019, og er derfor tvunget til at forhandle aftaler med primært venstreorienterede oppositionspartier.

BBB har siden 2021 haft en enkelt plads i repræsentanternes hus, men partiets popularitet har været stigende på baggrund af faldende tillid til regeringen, vrede over immigrationspolitik og protester mod en række tiltag, der skal skære drastisk ned i landets drivhusgasudledninger.

De omvendte flag er symboler på krise

Se også:

De omvendte flag er symboler på krise