Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

“Grise pr årsso” eller “grise pr so-liv”

15. dec. 2023 | Indrykket af Nutrimin

og lidt om fjerkræ

Del artiklen:

Vil en begrænsning i proteintildelingen ved vores polte gå ud over poltenes reproduktive egenskaber? Og vil en lidt ringere reproduktion hos vores polte og lidt færre levendefødte hos vores førstelægssøer i så fald kunne accepteres, hvis vi til gengæld får flere ”grise pr so-liv”?

Meningerne er delte

De sidste par år er anbefalingerne vedrørende fodring af vores polte gået i retning af mere foder (højere foderstyrke) med et lavere indhold af protein. Målet med at hæve foderstyrken og samtidig sænke protein/aminosyreniveauet, også tidligt i poltenes liv (før 100 kg), har været ønsket om mere spæk ved løbning. Og samtidig at holde den daglige tilvækst under 1000 gram af hensyn til holdbarhed. Men vil en lavere proteintildeling til vores polte så gå ud over deres reproduktive egenskaber? I dagspressen (Effektiv Landbrug) har vi kunnet læse om bekymringer hos producenter i forhold til en restriktiv tildeling af protein til poltene, men meningerne her og generelt er delte.


Skæve til fjerkræsektoren

Fakta er, som altid, at der er mere end én måde at lave regnestykket og gøre tingene op på. I sådanne sammenhæng kan det nogle gange give mening at kigge udenfor egne rækker. Vi ved ikke, om det giver mening at skæve til fjerkræsektoren, hvor vækst og fodereffektivitet har stået øverst på dagsordenen i avlen noget længere end hos os grisefolk. Men fjerkræfolket har gjort deres erfaringer.


Begrænset tilvækst for forældregenerationen

Hos fjerkræfolket er det risikoen for kannibalisme, der sætter grænsen for, hvor restriktiv en tildeling af protein der praktiseres. I fjerkræsektoren giver man forældredyrene et koncentreret startfoder frem til og med 8 uger. Herefter får de et ”tyndt” foder (lav i energi og protein), frem til de er kønsmodne ved 16-18 ugers alderen. I alle tilfælde begrænses tilvæksten for forældregenerationen via fodringen.


Fiberrig drægtighedsblanding ad libitum?

Hvis vi, af hensyn til poltens reproduktive egenskaber, IKKE må begrænse den daglige tilvækst via en restriktiv tildeling af protein før poltene vejer 90-100 kg, hvad gør vi så for at få de små og fede attraktive polte? Kan vi opnå det stærke og holdbare moderdyr og den ønskede rygspæktykkelse, uden også at skulle begrænse tilvæksten, før de når 100 kg? Kan vi nå den ønskede styrke og de ønskede 12-14 mm rygspæk ved at fodre efter norm op til 90-100 kg og så blot fodre protein-restriktivt ad libitum med en fiberrig drægtighedsblanding fra 90-100 kg frem til løbning?


”Grise pr årsso” i forhold til ”grise pr so-liv”

En anden betragtning kunne måske være bundlinjen i ”grise pr årsso” i forhold til bundlinjen i ”grise pr so-liv”. I Holland får søerne færre ”grise pr årsso” end i Danmark. Dette gælder også de danske gener i Holland. Til gengæld får de flere ”grise pr so-liv”. Når gennemsnitlig 16,5% af vores søer i Danmark IKKE når til slagteriet, så kunne dette regnestykke måske være en overvejelse værd at tage ind i de strategiske overvejelser.


Slå på tråden og lad os dele vores fælles erfaringer omkring fodring polte.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter