Lyt til artiklen:

Ambassadør: Holland og Danmark kan lære meget af hinanden

00:00
Hastighed: ???x
02:24

I hal E på Agromek i Herning har den Hollandske ambassade slået lejr på deres egen stand. Med sig har de hollandske agrovirksomheder, forskere og ambassadør Nienke Trooster. Og at ambassaden vælger at troppe op med en anseelig del af personalet, til fire messedage i det jyske, det er der mange gode grunde til.

- Vi har en lang fælles historie for landbrug. I år fejrer ambassaden, at Kong Christian II. i 1521 inviterede hollandske landmænd til landet, hvor de bosatte sig på Amager. Jeg lærte i den forbindelse, at det ikke kun var vores håndværksmæssige evner, vi blev inviteret for. Det var også vores kommercielle tilgang til landbruget, sagde Nienke Trooster i forbindelse med oplægget "The Danes and the Dutch: Farming the Future Together", på Agromeks "Fremtidens Dage".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bliv klogere på fremtiden på Agromek

Se også:

Bliv klogere på fremtiden på Agromek

Kender konsekvenserne

Ambassadøren understregede, at begge lande er konkurrencedygtige, og ser ind i udfordringer som kræver kreativitet, åbenhed og samarbejde for at løse. Derfor er det nødvendigt at genopfinde os selv, men også bygge videre på den fælles ekspertise til nye teknologier og forretningsmodeller.

- For i sidste ende handler det om mennesker, familier, deres livsværk og fremtiden. Hollænderne ved hvad det koster at skulle skære ned på antallet af husdyr, og vi ved at også Danmark har et lignende dilemma. Og derfor skal vi her på Agromek dele vores bekymringer, og ikke mindst vores bud på løsninger, sagde Nienke Trooster, inden hun opfordrede til at besøge standen i Hal E, og tale med virksomhederne, forskerne eller ambassaden.

- For jeg håber, at vores "trippelhelix" tilgang, med forskning, virksomheder og regering samlet, kan bidrage til messen, og til løsninger, afsluttede hun.

Samarbejde er i fuld gang

Og løsningerne er allerede i gang, ikke kun i Herning. For i 2021 underskrev Rasmus Prehn, minister for landbrug, fødevarer og fiskeri, og hans hollandske modstykke Carola Schouten et "Memorandum of Understanding".

aftalen kom i anledningen af 500-året for kongens invitation til hollænderne, som ambassaden på Agromek afslutter fejringen af. Aftalen indeholder lovning på at skabe samabejde mellem landene i forhold til klimaforandringer og landbrug og fødevarer, for at begge lande kan leve op til Parisaftalen og European Green deal.