Lyt til artiklen:

Nyt værktøj gør det nemmere at udtage lavbundsjord

00:00
Hastighed: ???x
02:56

Afstanden fra ide til opstart af et lavbundsprojekt bliver nu markant mindre. En ny fælles hjemmeside samler nu tilskudsordninger under én fælles portal for at skabe større sammenhæng.

- Der er rigtig mange ordninger og aspekter at tage højde for. Det har også vist sig ikke at være uden udfordringer, og vi har derfor en opgave i at hjælpe indsatsen bedre på vej ved at gøre det langt mere gennemskueligt for ansøgerne. Af den årsag glæder jeg mig over, at vi nu samler kræfterne endnu bedre på tværs af styrelserne, så det bliver nemmere at opnå tilskud gennem én fælles portal. Med det nye kort skaber vi nu en væsentlig større sammenhængskraft i den samlede udtagningsindsats, og det er helt afgørende for, at vi når vores politiske mål i Landbrugsaftalen, siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et bredt flertal i Folketinget blev som en del af Landbrugsaftalen fra 2021 enige om, at vi i Danmark skal udtage 100.000 hektar kulstofrige lavbundsjorder og randarealer inden 2030.

Det skal blandt andet bidrage til at mindske landbrugets udledning af både drivhusgas og kvælstof. Men udtagningen er en ambitiøs og kompleks opgave, som involverer mange parter, og som dækker over en række forskellige ordninger, som kan være svære at navigere i.

Men der er fortsat lang vej til ambitionen om 100.000 hektar i 2030, og hvis det skal ændres, kræver det at der bliver skabt et bedre overblik og stillet mere gennemskuelige rammer til rådighed for både landmænd og kommuner.

Med det nye redskab i værktøjskassen vil ansøgere fremover opleve at få langt bedre overblik over, hvilke tilskud der bedst understøtter netop deres lavbundsprojekter. Hjemmesiden indeholder samtidig et nyt screeningsværktøj, der giver landmænd og kommuner et konkret overblik over, hvilke arealer der vil bidrage til at opnå den største klima- og miljøeffekt.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for hurtigst muligt at komme i mål med flere klima-lavbundsprojekter. Jeg er derfor glad for det nye værktøj, som gør det nemmere for kommuner og lodsejere at få styr på detaljerne om de mulige projekter, så vi hjælper processen bedre på vej, siger Magnus Heunicke (S), der er miljøminister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtil nu er klima- og miljøeffekter samt mulige barrierer for at udtage lavbundsarealer først blevet belyst efter en såkaldt forundersøgelse. Men fremover bliver det med det nye screeningsværktøj muligt på en enkel måde at få overblik over, om et areal kan være relevant allerede inden forundersøgelsen.

Landbrugsstyrelsen udskyder ansøgningsrunde for vådområder og lavbundsprojekter

Se også:

Landbrugsstyrelsen udskyder ansøgningsrunde for vådområder og lavbundsprojekter

Det nye kort gør det muligt at screene lavbundsarealer for deres potentiale til udtagning gennem både Landbrugsstyrelsens og Miljøstyrelsens tilskudsordninger.

Hidtil har det udelukkende været muligt at orientere sig særskilt hos de respektive styrelser, men med det nye fælles kort vil der derfor fremover være større sammenhæng og kortere fra idé til opstart af et lavbundsprojekt.