Lyt til artiklen:

50.000 hektar lavbundsjorder er gasset af

00:00
Hastighed: ???x
02:17

Lavbundsjorderne afgasser, så de over tid vil stoppe med at være kulstofrige. Det har indtil nu været ukendt, hvordan udledningerne aftog. Der er ikke før taget højde for, at nogle af de kulstofrige jorder naturligt forsvinder over tid. Man har tidligere regnet med, at udledningen ville fortsætte - det viser nye data fra Aarhus Universitet nu, at den ikke gør. Der er således tale om en historisk og fremtidig overestimering af arealet af lavbundsjorder, som ikke har været retvisende. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Den nye data betyder, at man nedsætter estimatet for danske drivhusgasudledninger med cirka to millioner ton CO2e i 2022, og det samme i både 2025 og 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De nye data og viden, der er udarbejdet af Aarhus Universitet, giver os et stærkere og mere retvisende billede af den reelle udledning fra lavbundsjorder, end vi tidligere har haft, siger klima, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Ifølge tidligere beregning var der i 2022 167.200 hektar lavbundsjorder i Danmark. Det er blevet nedskrevet med omkring 50.000 hektar, så man nu regner ud fra, at der i 2022 var 116.800 hektar lavbundsjord i landet.

De nye resultater er en del af et forskningsprojekt, der blev igangsat i 2020 efter en melding fra AU om, at opgørelsen af udledninger fra kulstofrige jorder var behæftet med betydelig usikkerhed, både hvad angår kortgrundlag og emissionsfaktorer. I løbet af 2024 følger resultater fra andet delprojekt om emissionsfaktorer, der kan give anledning til endnu en justering af udledningerne fra kulstofrige landbrugsjorder.

Regeringen forventer at Danmark når klimamålene for 2025 med de nye beregninger af udledningen fra lavbundsjorder sammen med et forslag om forhøjet dieselafgift,